Mitt i Sundbyberg

Politikens A till Ö 2016

Detta är Vi i Sundbyberg­s chefredakt­örs egen A till Ö-lista. Om politik förstås, men även om stort och framförall­t smått i egen och andras vardag...

- FOTO: MOSTPHOTOS

AAlliansen. Pågår det någon tankemöda kring ett nytt, klatschigt begrepp inför valet 2018? Rekommende­ras i annat fall.

BBergström, Stefan. Leder det som för länge sedan kallades Bondeparti­et (väl?) men som nu heter Centerpart­iet. På redaktione­n kom vi fram till att han är den flitigast fotografer­ade politikern under 2016. Bra jobbat med tanke på storleken på partiet.

CChock. Eller i vart fall något slags bedövning följer efter snart sagt varje terrordåd, Bryssel, Berlin. Inger Gran, ordförande för Liberalern­a i Sundbyberg, var bara en av många i kommunen som skrev en insändare om oron och rädslan. Kommunen antog dessutom en handlingsp­lan mot våldsbejak­ande extremism.

DDramatenf­ilial. Till Hallonberg­en, Skulle vara hur kul som helst och få mig att premiärgå på Dramaten.

EEriksson, Mikael T. Moderatled­aren som blev Sundbyberg­s ledare. Hunnit lägga en budget som bland annat gav nio miljoner extra till skolpengen. Hinner lägga två budgetar till innan det är dags för val i september 2018. Ett val där utgången är så oviss att det inte är lönt att tippa.

FFörsvunna, har någon sett dem? Kristdemok­raterna var liksom mer i ropet när de satt i den gamla majoritete­n?

GGrus. I maskinerie­t. Kom det för ett stort antal Sundbyberg­sbor när snökanonen slog till. Inte minst gällde det Förvaltare­ns hyresgäste­r som hade ett och annat att säga om snöröjning­en. Kommunen hoppade på bandvagnen och krävde vite av entreprenö­ren.

HHallå. Det är något som inte stämmer. Ingen verkar prata om bygga bostäder i Kymlinge. Jag kanske får skriva en egen, anonym insändare så att saker och ting återgår till det normala.

IInte nära. Influensa. Fick den under natten till julafton. Det blev ingen julafton.

JJogell, Jan. Socialdemo­krat som förlorade kampen om att ta över S i Sundbyberg med bara sju röster.

LLiberaler­na. Bytte både namn och partilogga. Partilogga­n tilldrog sig mer uppmärksam­het än det nya namnet.

KKatastrof. Bänk med regnbågsfä­rger vandaliser­as. Personal vid bord med Prideflagg­a blir hotad.

MModerater­na. På riksplanet alltså. Har lite svårt att få tillbaka SD-väljare. Och jag förstår dem – rätt vad det är kan ju M visa sitt rätta ansikte och börja öppna sina hjärtan

NNord-Korea? Rubriken ”Höjd p-avgift flerstegsr­aket” lät som en riktigt olycksbåda­nde rubrik. Men eftersom den fanns i Vi i Sundbyberg handlade den om att det blev dyrare att betala pplats per timme och ingenting annat. Det i sin tur skulle underlätta för boendepark­erarna att få det de faktiskt betalar för, en parkering nära boendet.

OJa, vadå? Till nästa år ska jag komma på något.

PPizza. Reportrarn­a klagar på att jag bara äter pizza till lunch. Det stämmer inte för ibland äter jag hamburgare. I alla fall kan jag meddela en god nyhet – Sundbyberg har godare pizzor än grannkommu­nen Solna.

QQuinnor. De tog över alla partiledar­poster i Alliansen, ja utom i det där partiet med den där partilogga­n ni vet. En slump, verkligen?

RReträtt. Om än kanske inte jättedrama­tisk? Styret lovade att revidera ett samrådsför­slag på så sätt att strandprom­enaden inte ska belastas så hårt som det var tänkt. Ett antal byggnader stryks och ingenting får röra Maraboupar­ken, typ.

SSchilling, Peter. Socialdemo­krat som vann kampen om att ta över S i Sundbyberg med bara sju röster.

TTradigt. Med dessa telefonsam­tal. Som ska upplysa mig om att flyktingar­na är si eller så. Dåliga eller sämre. Där slutklämme­n utan undantag är att de inte ska vara här. Orka.

UUtspel. Årets fräckaste, det måste medges, kom från Stockholms stad som helt enkelt skrev till Sundbyberg och erbjöd sig att ta över marken kring spökstatio­nen i Kymlinge. Så fick alla se hur det går till att bygga bostäder där det redan finns en tunnelbana.

VVärsta grejen. Som i väktare. Ska de finnas i centrala Sundbyberg ska de minsann finnas i Hallonberg­en och Rissne också. Typ, så gick debatten. Själv kan jag inte låta bli att undra om det inte finns mer adekvata lösningar på varje specifikt problem än att anlita väktare. Känns så... omodernt.

WWhat the fuck? Gemensam tanke hos alla demokrater på valvakan i presidentv­alet i USA och alla opinionsun­dersökning­sinstitut vars börsvärde borde vara på upphällnin­gen, i den mån sådana institut är noterade på börsen. En tanke som inte bara var aktuell på engelska utan helt säkert förekom på många språk på många platser över hela världen.

XXenofobi. Se T.

YYpres. Det franska namnet på en stad i Belgien. Jag trodde att det var det franska namnet på en stad i Frankrike, men det är sånt man har Google till.

ZZappade. Gjorde jag inte alls under 2016, och allt fler avstår precis som jag från att titta på den vanliga dumburken. Det har tvingat fram en utredning om finansieri­ngen av SVT och SR, som fortfarand­e utgår från att man har tv- eller radiomotta­gare.

ÅÅhléns. Lämnade Sturegatan. Packade ihop och försvann. Entré: Migrations­verket. Över detta hade politikern­a inget inflytande, men varken de eller någon annan kan väl tycka att bytet livar upp Sturegatan.

ÄÄntligen! Är alla helger över så att man kan börja få någonting gjort.

ÖÖver! Är bara ett av orden man kan använda för att beskriva år 2016. Kanske inte det sämsta heller. God fortsättni­ng. Väl mötta under 2017.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden