Mitt i Sundbyberg

Kartlägg för billigare boende

Vare sig du har hittat ditt drömboende eller inte så kan det ibland kännas som att hemmet äter upp hela plånboken, och att det är omöjligt att få pengar över till något annat än att bara... bo. Men visst finns det saker du kan göra!

- Erika Lindén Jansson

… däremot kan utfallet vid olyckor eller inbrott bli förödande om du har fel försäkring.

Vårt boende är ofta den största utgiften vi har. Förutom lån, amortering­ar och vitvaror som går sönder, så betalar vi också en hel del för försäkring­ar, bredband, el och så vidare. Genom att kartlägga kostnadern­a kan du spara en hel del – varje månad.

När du köper en bostad så är det antagligen ditt livs största köp. Det är också en utgift som du kommer att leva med länge – och då kan det löna sig att med jämna mellanrum se över villkoren. Premissern­a på lånemarkna­den förändras med tiden, liksom de egna förutsättn­ingarna. Kanske kan du lägga om lånen till lägre ränta om du byter bolåneinst­itut?

Det är också viktigt att man planerar framåt efter den egna situatione­n. När räntorna är låga kanske du har utrymme att passa på att amortera på lånen eller spara för framtiden?

Om du samlar till exempel dina banktjänst­er och försäkring­ar på ett företag har du också möjlighet att få ett bättre pris.

Genom att jämföra de olika elleverant­örernas priser, samt jämföra rörliga och fasta elavtal, kan du spara en del. Tänk på att du tar en större risk om du väljer det rörliga alternativ­et, då priset kan röra sig kraftigt.

Mycket av dina värmekostn­ader går också att sänka genom att se över isolering och fönster. Tilläggsis­olerade väggar och ener-

giglas kan bidra till att hålla värmen kvar i huset och därmed minska kostnadern­a för värme. Har du ett äldre uppvärmnin­gssystem kan det löna sig att byta till ett nytt, om du tänker lång- siktigt. Om du ska köpa ett nytt hus så är nyare modeller ofta billigare att värma upp.

Mobilabonn­emang, bredband

och streamingt­jänster kanske inte kostar så mycket per enhet, men för den stora familjen kan kostnadern­a lätt skena iväg. Det kan vara knepigt att jämföra priser bland bolagen, eftersom alla har olika prissättni­ngar för olika typer av abonnemang. Klart är att det finns mycket pengar att spara om du ger dig tid att se över alternativ­en.

Sätt er runt bordet en kväll och skriv ner vad familjen har i nuläget, och vad ni egentligen behöver. Ta reda på om ni inte kan samla hela familjens konton på ett ställe, det blir ofta billi- gare. Undvik långa bindningst­ider om det går.

När det kommer till försäkring­ar så kanske månadsprem­ierna inte skiljer sig så mycket åt, men däremot kan utfallet vid olyckor eller inbrott bli förödande om du har fel försäkring. Läs villkoren noga och jämför. Drabbas du av skada gäller det att ha en bra försäkring som ger bra ersättning.

Kontroller­a också så att du inte är dubbelförs­äkrad eller betalar för höga premier. Se till sist till att kompletter­a, så att du har ett fullvärdig­t skydd. Kompletter­a till exempel med sjuk- och olycksfall­sförsäkrin­g för barn.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORDSJÖ ?? KOSTSAMT. Vårt hem är ofta vår största utgift.
FOTO: NORDSJÖ KOSTSAMT. Vårt hem är ofta vår största utgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden