Mitt i Sundbyberg

Martina Haag mest utlånad

Martina Haags senaste bok ”Det är något som inte stämmer” toppar mest lånad-listan i Sundbyberg, där kvinnliga författare dominerar för andra året i rad.

- Frida Gunner Brooke

Martina Haags bok ”Det är något som inte stämmer” sticker ut rejält på topplistan för mest lånade böcker på biblioteke­n i Sundbyberg. Boken har lånats 297 gånger under 2016, vilket är nästan dubbelt så mycket som tvåan ”Min fantastisk­a väninna” av Elena Ferrante.

– Det är otroligt hur populär boken har blivit. Men sedan fick hon ju väldigt mycket publicitet och det pratades väldigt mycket om personerna som boken baserats på. Och på så sätt blev folk också nyfikna på boken, säger Lena Petersson Ljunggren, platsansva­rig på Signalfabr­ikens bibliotek.

Även andra välbevakad­e böcker som ”Århundrade­ts kärlekskri­g” av Ebba WittBratts­tröm och David Lagercrant­z uppföljare till Millennium­böckerna, ”Det som inte dödar oss” hamnar i topp på listan. Enligt Lena Petersson Ljunggren har media en stor inverkan på vilka böcker som lånas på biblioteke­t. Särskilt lockan- de blir det när böcker lyfts fram i tv-sändningar.

– Det märks direkt när böckerna har nämnts i tv. GW Persson nämnde två böcker i sista avsnittet av Veckans brott. Då kom det flera nästa dag för att låna de böckerna.

Bland topplistan för skönlitter­atur är fyra av fem böcker skrivna av kvinnor och på förra årets topplista var fem av fem böcker skrivna av kvinnor. Lena Petersson Ljunggren tror inte att Sundbyberg­sborna generellt väljer kvinnliga författare framför manliga, men att listan kanske ändå speglar att biblioteke­t har fler kvinnliga låntagare än manliga.

– Tittar man på topp tre så är det böcker som nog lockar fler kvinnliga läsare.

Det märks direkt när böckerna har nämnts i tv.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? POPULÄR. 297 så många gånger lånades den populära boken ”Det är något som inte stämmer” förra året.
FOTO: ULRICA ANDERSSON POPULÄR. 297 så många gånger lånades den populära boken ”Det är något som inte stämmer” förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden