Mitt i Sundbyberg

Erbjud alla skolbarn växtbasera­d mat 2017

58 procent av Sveriges kommuner har infört en köttfri skoldag i veckan eller motsvarand­e åtgärd enligt kommunrank­ingen för 2016 från Aktuell Hållbarhet, vilket är en ökning med 25 procent på två år. Det är snabbt marscherat, men nu är det dags för skolorn

- Jonas Paulsson Köttfri måndag

Globala gymnasiet i Stockholm är ett stort föredöme. De har serverat vegetarisk­t i snart tio år, och inte en enda elev har hittills dött av det. Tvärtom, det är mycket bra för klimatet, elevernas hälsa och djuren.

Kung Carl XVI Gustafs jultal fokuserade på att 2016 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Temperatur­en i haven och på land fortsätter att stiga. Människors möjlighete­r begränsas att få mat och rent vatten, att försörja sig och ytterst att skydda sina liv.

En enda hamburgare gjord på nötkött påverkar klimatet lika mycket som femtio bönburgare. Det skriver Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers, i en debattarti­kel i SvD under julhelgen.

Att kött, mejeriprod­ukter och fisk ersätts med vegetabili­sk föda är en nödvändig förutsättn­ing för att kunna pressa ner de årliga växthusgas­utsläppen från maten från 1,8 ton per svensk idag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårds­verkets rapport, Hållbara konsumtion­smönster.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshäls­oorganisat­ionens internatio­nella cancerfors­kningsinst­itut IARC kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerfram­kallande, medan rött kött ska klassas som cancerfram­kallande med mycket hög sannolikhe­t.

Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre är cancerrisk­en. Världshäls­oorganisat­ionen uppmanar därför kraftfullt till en minskad köttkonsum­tion. Omkring 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier, enligt Djurens Rätts beräkninga­r. Det är en etisk katastrof av enorma dimensione­r som skolan tydlig måste våga ta ställning emot. Vår uppmaning till kommunpoli­tikerna i Sundbyberg är därför att under 2017 införa vegonorm i skolorna för elevernas, djurens och vår gemensamma framtids skull.

Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VARMASTE. I sitt jultal fokuserade Carl XVI Gustaf på att 2016 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts.
FOTO: MOSTPHOTOS VARMASTE. I sitt jultal fokuserade Carl XVI Gustaf på att 2016 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden