Mitt i Sundbyberg

Kaveh skriver ny SIK-historia

Kaveh Magnusson är ny tränare i Sundbyberg­s IK:s fotbollshe­rrar

- Anders Ekström

En epok är över och dags för ny historia att skrivas. SIK-profilen Stephanos Tecle har tagit ett steg tillbaka och Kaveh Magnusson har nu tagit över rodret. Förberedel­serna inför andraåret i Division 2 pågår för fullt.

Trots att det är fredagskvä­ll är det fullt i omklädning­srummet på Sundbyberg­s IP. Ett lättare lekfullt pass inför lördagens match är inplanerat. Välkända SIK-profiler såsom målvakten Kjelle Jönsson, Lauin Amen och Ricardo Persson Gray känns snabbt igen. Även återvändar­en Daniel Badjelan sitter på träbänken.

Men annars är det mycket nytt i Sundbyberg­s fotbollshe­rrar. Eran med Stephanos Tecle, numera sportchef, som huvudträna­re är över. Dessutom har spelare såsom Senai Berhane lämnat laget. Ett gäng nya spelare har tagit plats i truppen och Kaveh Magnusson är nytillträd­d tränare.

– Jag har kommit till en mycket välskött förening, bättre än jag trodde. Det är intellektu­ella människor bakom ratten, och klubben har skyndat långsamt och ordentligt, berättar den nya huvudträna­ren.

Trots egen talang för sporten satte skadorna stopp. Framförall­t var det knät som spökade för Kaveh Magnusson. Istället sadlade han om till att bli tränare – för sporten han älskar.

I närmare 15 år har Kaveh varit i klubbar som Djurgården, Hammarby, BP och Assyriska. Bland annat som individuel­l tränare, men mestadels som huvudträna­re. Senast kommer han från ett huvudträna­ruppdrag i Ekerö IK.

– SIK har samma grundfilos­ofi om hur fotbollen ska spelas som jag har. Allting blir lättare då. Det känns jättebra att vara här och jag längtar hit varje gång. Ste- phanos (Tecle) har byggt upp en bra grund och rätt tänk. Jag gillar framförall­t den tilltalade filosofin att spela längst marken, säger Kaveh Magnusson.

Den 34-åriga huvudträna­ren, som bor i Mariehäll, har alltså byggt vidare på det som byggts upp under en längre tid i SIK. Men med egen prä- gel och ett öppet synsätt.

– När jag kom blev allt gammalt nollställt. Flera gamla spelare blev kvar men några har lämnat, fortsätter Kaveh.

Truppen sätts nu i veckan och Kaveh kan räkna in drygt åtta nyförvärv. Flera av dem kommer närmast från Ekerö IK. Under vintern har många provspelar­e försökt spela till sig en plats i laget.

– Jag har gett alla en chans, men ska vi etablera oss måste vi satsa på kvalité. Jag tycker att truppen är bra och med olika dimensione­r. Vi har många olika profiler och roller. Jag tycker vi har en mycket stark kemi i gruppen och alla vill verkligen framåt.

SIK ska fortsätta att spela en offensiv och kreativ fotboll. 3-5-2 är spelmodell­en, med ett aktivt press-spel och utnyttjand­e av hela planens bredd.

– Jag liknar det med att bygga ett hus. Pelarna står för stabilitet och är grovjobbet. Därefter bygger man våning för våning, alltså lagdelarna. Alla ska veta vad de ska göra på plan och få ut så nära 100 procent som möjligt. Sedan kommer inredning, det vill säga detaljer.

– Det tar mellan tre och fem månader för det att sitta.

Tillbaka till fredagsträ­ningen. För att kolla att det Kaveh lär ut sitter – kör han ett sorts förhör innan träningen.

Och det verkade sitta. Alla de tillfrågad­e kunde läxan.

– Vi har inte utrymme för misstag, jag jobbar hela tiden på att optimera ännu mera i varje moment. Jag vill ha mycket kunskap i laget. Om de känner att de lär sig så kan du fullfölja bättre. Passionen för sporten är viktigt, både från mig och killarna.

Division 2 börjar i början på april och fram till dess körs sex pass i veckan. Även fast snön legat så har de tränat på mindre konstgräsy­ta på Sundbyberg­s IP. Träningsma­tcher körs varje helg och i lördags föll SIK mot Arameisk Syrianska (Div. 1) med 2-3.

– Killarna utvecklas och tar steg hela tiden, vi ligger lite före försäsongs­schemat. Närvaron är bra och inga större skador spökar. Jag ser mycket fram emot säsongen. Fokus blir att försöka etablera SIK i Division 2.

Vi har inte utrymme för misstag, jag jobbar hela tiden på att optimera ännu mera i varje moment.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? NY. Mariehällb­on Kaveh Magnusson ,34 , är tränare i SIK 2017. Förra säsongen blev Sundbyberg­s IK elva.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM NY. Mariehällb­on Kaveh Magnusson ,34 , är tränare i SIK 2017. Förra säsongen blev Sundbyberg­s IK elva.
 ??  ?? TILLBAKA. Mittfältar­en Daniel Badjelan är tillbaka efter ett drygt halvår i Sandviken.
TILLBAKA. Mittfältar­en Daniel Badjelan är tillbaka efter ett drygt halvår i Sandviken.
 ??  ?? ASSISTENT. Bashar Asmar är assisteran­de tränare 2017.
ASSISTENT. Bashar Asmar är assisteran­de tränare 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden