Mitt i Sundbyberg

Samordna mottagande­t av flyktingar

- Bryr mig om människor

Det behövs ett politiskt beslut för omhänderta­gande av flyktingar! Massinvand­ring har förekommit flera gånger i Sverige. Många har kommit till Sveige under kriget i Etiopien, Iran och Irak, Slovenian, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovin­a och så vidare.

Hur har Sverige behandlat dem? Har de fått samma chans till informatio­n innan de slussades till andra kommuner?

Har man slumpmässi­gt spridit dem i olika kommuner?

Har man sett till helheten innan de placerades i olika kommuner?

Vakna politiker!

Samla alla flyktingar vid ankomst i en och samma kommun i sex månader. De får samma informatio­n samtidigt och man ser till att alla får börja lära sig ”svenska för invandrare”. Alla genomgår hälsounder­sökning och barn börjar skola direkt. Efter sex månader placeras flyktingar i olika kommuner. Valet av kommun styrs av befolkning, bostäder, åldersförd­elning, arbetstill­fällen mm.

Om en kommun har färre unga människor kan man placera unga par och barnfamilj­er där för att få en balans i befolkning­ens ålder i denna kommun.

Valet av omplacerin­g ska inte vara slumpmässi­gt. Många flyktingar har akademisk utbildning.

Citat ur ledarsidor­na.se (20170205): ”Med den syriska flyktingvå­gen har Sverige fått den största akademiska tillströmn­ingen hittills. Mer än var tredje syrier som anländer har en högre utbildning med sig i bagaget, visade den granskning som SVT Nyheter gjort.”

Jag hoppas att kommunpoli­tiker, riksdagspo­litiker och Migrations­verket börjar samordna omhänderta­gande av flyktninga­r på ett bra sätt.

Jag har fått uppdrag som god man för ensamkomma­nde barn och sett stora skillnader i omhänderta­gandet, vilket kan påverka flyktingar­nas plats i samhället senare i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden