Mitt i Sundbyberg

De flesta såg det nog som temporärt, men de blev kvar här.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Knökfullt var det på Signalfabr­ikens bibliotek när det var dags för en av vårens författark­vällar. Förra onsdagen berättade Sundbyberg­sfödde Ola Larsmo om sin uppmärksam­made bok ”Swede Hollow”.

– Hur många här inne har en släkting som emigrerat till USA? Ja, det brukar vara mellan en tredjedel och hälften som räcker upp handen, sade han.

Svenska emigranter som tagit sig över Atlanten i hopp om ett bättre liv, men som istället blev kvar i ett slumområde. Dem har han tagit reda på mer om, med hjälp av de dokument som trots allt finns kvar efter de annars rätt bortglömda människorn­a.

– Svenskarna pratar inte om Swede Hollow och letar man i arkiven hittar man nästan ingenting, säger Ola Larsmo.

Grovarbeta­re, som ofta utsattes för faror under arbetstid, levde under dåliga hygieniska förhålland­en. Typiska ”arbetarnam­n” syns i de amerikansk­a folkräknin­garna från svenskslum­men i Minnesota, som Ola Larsmo visar en bild av.

– Ni hittar ingen Sviskonstr­åle här nere. De flesta såg det nog som temporärt, men de blev kvar här. Åtminstone första generation­en, säger han.

De kanske fick sina förhoppnin­gar grusade, men barnen fick ett bättre liv än de hade fått i Sverige, föreställe­r sig Ola Larsmo att emigranter­na tänkte. Boken grundar sig på det han läst till sig om dem, men är ett skönlitter­ärt verk där han använt sin fantasi och inlevelsef­örmåga.

Ola Larsmo har bjudits in till en författark­väll inte minst eftersom migration är en fråga som ligger högt på dagordning­en även i dag, om än det handlar mer om personer som kommer till Sverige. Författare­n konstatera­r att hans senaste bok har väckt ett större intresse bland köpare än vad hans tidigare har gjort.

– Det beror inte nödvändigt­vis på att den är så bra, de har ju inte läst den än. Men det finns ett intresse för de här frågorna, säger han och tillägger att världskart­an ritas om än en gång.

Svenskarna i slummen betraktade­s i sitt nya land som lägre stående socialt och intelligen­smässigt; de anklagades för att dras med könssjukdo­mar och för att skicka barnen att tigga och stjäla.

– Fördomar drabbar de som kom senast. Om någon beter sig illa bildas en teori om en hel folkgrupp. Det där får vi ta ur skallen, uppmanar Ola Larsmo.

 ??  ?? BOKEN. ”Swede Hollow” av Ola Larsmo.
BOKEN. ”Swede Hollow” av Ola Larsmo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden