Mitt i Sundbyberg

Sveriges största parkourhal­l finns i Sundbyberg

- Jonas Carlsson

Parkour är en växande idrott och nu har Sundbyberg lagt grunden till attt utveckla den vidare. I helgen öppnade den 900 kvadratmet­er stora hallen i Ursvik, vilket välkomnade­s av både nybörjare och vana utövare.

– Det här är något jag drömt om sedan jag började träna parkour, säger Jesper Eriksson, medlem i parkourför­eningen Street mentality.

Sveriges största parkourhal­l har öppnats i Sundbyberg. Förra helgen invigdes den 900 kvadratmet­er stora hallen i Ursvik och möttes av stort intresse från allmänhete­n. Många valde att passa på att prova på sporten.

– Parkour är ju en väldigt starkt växande idrott. Sporten inbjuder till spontanidr­ott och är väldigt inkluderan­de. Det rimmar väl med våra idrottspol­itiska mål, säger Johan Storåkers (L), kommunalrå­d och ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Sundbyberg­s stad har bland annat hjälpt till med själva lokalen, en gammal industrilo­kal på Milstensvä­gen i Ursvik. Men det är föreningen Street mentality som lagt ned allt jobb på att designa och bygga parkourban­an. Efter allt jobb är det väldigt skönt nu när parkourban­an är invigd.

– Det här är något man drömt om sedan man började träna parkour, säger Jesper Eriksson på Street mentality.

Föreningen Street mentality grundades för snart två år sedan och har sedan dess haft som mål att få till stånd en parkourhal­l. Jesper Eriksson tycker att parkour är en sport som fler bör pröva på.

– Det är en fantastisk sport. Man utvecklar kropp och knopp, säger han.

En ut av lockelsern­a med sporten kanske ligger i att utövaren kan röra sig väldigt fritt, så länge man smidigt övervinner det hinder som står framför. Så tycker i alla fall nioårige Wilbur Åhman Siljemark som var på plats på invignings­dagen för att då hålla på med parkour.

– Det är roligt att man får göra lite som man vill, säger Wilbur.

Johan Storåkers ser vinster i hallen på grund av hälsoskäl och att fler rör på sig. Han tror att fler sundbyberg­are och andra i Stockholms­området kan få nytta av parkourhal­len, just eftersom sporten kan vara inkluderan­de då det går att röra sig väldigt fritt.

– Anläggning­en kan bi- dra till att människor söker sig till idrott, säger Johan Storåkers.

Det är inte enbart parkourutö­vare som kan nyttja facilitete­rna. I den nya hallen finns det också möjlighet att träna baseball, exempelvis stå och slå bollar med ett baseballtr­ä omgärdad av ett nät.

 ??  ??
 ??  ?? KÖ. Det var stundtals lång kö till de olika aktivitete­rna.
KÖ. Det var stundtals lång kö till de olika aktivitete­rna.
 ?? FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER ?? ANSVARIG. Jesper Eriksson är utbildad idrottslär­are och ansvarig ledare för Street Mentality i Sundbyberg.
FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER ANSVARIG. Jesper Eriksson är utbildad idrottslär­are och ansvarig ledare för Street Mentality i Sundbyberg.
 ??  ?? STORTRIVDE­S. Ett hav av skumgummi gör att barnen landar mjukt och säkert. Wilbur, 10 år, stortrivde­s.
STORTRIVDE­S. Ett hav av skumgummi gör att barnen landar mjukt och säkert. Wilbur, 10 år, stortrivde­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden