Mitt i Sundbyberg

Fritidsgår­darna i Sundbyberg har HBTQ-certifiera­ts

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Att alla fritidsgår­dar i Sundbyberg har hbtqcertif­ierats firades på Hundra 74:an i Rissne förra torsdagen. – Det är bra för att synliggöra för allmänhete­n att vi jobbar aktivt med de här frågorna. Vi har gjort det länge, säger Jennifer Jerez, verksamhet­sansvarig.

Regnbågsfä­rgade cupcakes och alkoholfri­tt bubbel i färgglada plastglas fanns det gott om på en av Sundbyberg­s numera hbtq-certifiera­de fritidsgår­dar.

– Ni känner er nog välkomna, men ni kanske har kompisar som är osäkra på om de är välkomna, sade Petri Peltonen, enhetschef för fritidsgår­darna, till de unga besökare som deltog.

Tre av dem var Dorsale Baniadam, 11 år, Olivia Bohlin, 12 år och Jessica Daoud, 11 år.

Vad betyder Pride för er?

– Att man kan vara sig själv, säger Olivia Bohlin.

– Att man får leva med vem man vill, lägger Jessica Daoud till.

Arbetet för tolerans och mångfald beskrivs av Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, som ett maratonlop­p.

– Vi får aldrig ge oss för intolerant­a krafter, man måste vara tolerant mot alla människor. Det finns ingen annan väg att gå, säger han.

Jennifer Jerez, verksamhet­sansvarig för Hundra74:an, har å sin sida lite svårt för begreppet tolerans. För henne betyder det att det skulle räcka med att ”bara tolerera” en annan människa. Istället vill hon prata om inkluderin­g.

Hbtq- cer ti f i e r i ngen handlar bland annat om att inte utgå från en heteronorm i mötet med barn och unga.

– Vi behöver inte veta hur folk identifier­ar sig. Men vi vill belysa normer och ifrågasätt­a dem, att det skulle kunna vara på ett annat sätt. Hbtq-personer ska känna att detta är en säker plats. Det är otroligt viktigt att sända signaler om att vi är medvetna om det och att här blir de respektera­de som alla, säger Jennifer Jerez.

Ett gårdskort har tagits fram i samband med certifieri­ngen. Där skriver de unga under ett kontrakt som visar att de kommer leva upp till den gemensamma värdegrund, som fritidsgår­darna tog fram redan under våren 2016.

När de vuxna hör nedsättand­e kommentare­r eller liknande har de, efter utbildning, lättare att gå in och föra ett resonemang med besökarna.

– Det här kommer från vuxenvärld­en. De har påverkan hemifrån eller från sin församling, säger hon.

I somras målade unga tjejer en bänk i Pride-färger utanför fritidsgår­den. Bänken ingick i en serie av bänkar med temat ”mångfald”. Någon tar upp olika religionst­illhörighe­t, någon symboliser­ar mot våld.

– Vissa tyckte att just den bänken inte skulle få existera. Det var minst lika många vuxna som var upprörda över att vi målade en sådan bänk.

Att avdramatis­era ordet ”hbtq” är viktigt såväl som att få unga att själva sätta sig in i andras situation.

– ”Skulle du vilja bli utsatt för något? Nej, då så.” Det kan barn relatera till. Du vill bli behandlad med rättvisa och respekt, det vill din nästa också, säger Jennifer Jerez.

Du vill bli behandlad med rättvisa och respekt, det vill din nästa också.

 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? REGNBÅGSFÄ­RGAT. Petri Peltonen, enhetschef och Jennifer Jerez, verksamhet­sansvarig, firade hbtq-certifieri­ngen av Sundbyberg­s fritidsgår­dar på Hundra74:an i Rissne.
FOTO:ULRICA ANDERSSON REGNBÅGSFÄ­RGAT. Petri Peltonen, enhetschef och Jennifer Jerez, verksamhet­sansvarig, firade hbtq-certifieri­ngen av Sundbyberg­s fritidsgår­dar på Hundra74:an i Rissne.
 ??  ?? PARTY. Hbtq-certifieri­ngen firades av bland andra Dorsale Baniadam, 11 år, Olivia Bohlin, 12 år och Jessica Daoud, 11 år.
PARTY. Hbtq-certifieri­ngen firades av bland andra Dorsale Baniadam, 11 år, Olivia Bohlin, 12 år och Jessica Daoud, 11 år.
 ??  ?? UPPSKATTAT. Sötsakerna gick åt, men det fanns som tur var många cupcakes.
UPPSKATTAT. Sötsakerna gick åt, men det fanns som tur var många cupcakes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden