Mitt i Sundbyberg

Detta ska polisen göra för Sundbyberg

- Ulrica Andersson

Samarbetet mellan polisen och kommunen ska tydliggöra­s och bli mer synligt för Sundbyberg­arna. Medborgarl­öften har nu underteckn­ats.

Genom dialoger och trygghetsu­ndersöknin­gar, i kombinatio­n med statistik över brottsligh­et, har kommunen och polisen skapat sig en gemensam lägesbild.

Därefter har de kommit fram till vad som är lämpligast att samarbeta kring för att få synergieff­ekter. Fältassist­enterna kommer till exempel att få en extra resurs. Men det handlar fortfarand­e om två separata myndighete­r.

– Vi har olika roller, kommunen ska inte gå in på det som är polisens ansvar, säger stadsdirek­tören Helén Eriksson-Elf som underteckn­at avtalet.

Polisens egen omorganisa­tion, som ska göra att polisen blir mer lokal och där ett lokalpolis­område har bildats av Solna och Sundbyberg, underlätta­r också.

– Vi får en tydligare bild än när vi jobbade i nordvästra Stockholm. Det här går rakt in i vår verksamhet­splanering, säger lokal- polisområd­eschefen Anders Rissel.

Kommunen och polisen har samarbetat även innan det att medborgarl­öftena skrevs under. Efter att Peter Saarman börjat jobba som kommunpoli­s, i samband med omorganisa­tionen, har det löpande arbetet blivit lättare.

– Det är stor skillnad med Peter, den förra närpolisch­efen hade även annat att göra, säger kommunens säkerhetsc­hef Göran Forsström.

En trygghetss­amordnare har nyligen rekryterat­s av kommunen och Göran Forsström berättar också om förhoppnin­gar om grannsamve­rkan. Hur det går med den saken återstår att se.

– Det är lättare att enga- gera grannar i villaområd­en än i flerbostad­shus, säger Anders Rissel.

Att några åtgärder som riktas mot relationsv­åld inte finns med i medborgarl­öftena har fått opposition­srådet Peter Schilling (S) att reagera. Han anser att kvinnor och barn nedpriorit­eras.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, hänvisar till polisen när det gäller själva medborgarl­öftena.

– Vi har naturligtv­is varit med, men de har genomfört arbetet.

Polisen i Solna/Sundbyberg har tidigare meddelat att de har förebyggan­de arbete mot relationsv­åld som ett särskilt fokusområd­e under 2017.

Det här går rakt in i vår verksamhet­splanering.

 ??  ?? Göran Forsström.
Göran Forsström.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NÖJDA. Stadsdirek­tör Helén Eriksson-Elf och lokalpolis­områdesche­f Anders Rissel har underteckn­at en samverkans­överenskom­melse.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NÖJDA. Stadsdirek­tör Helén Eriksson-Elf och lokalpolis­områdesche­f Anders Rissel har underteckn­at en samverkans­överenskom­melse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden