Mitt i Sundbyberg

DRÖM OM LINBANA I LOOP

RUNT SUNDBYBERG

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Drömmar och visioner om den kommande stadsdelen vid Enköpingsv­ägen hanteras nu av kommunens tjänstemän. Ska det till exempel byggas en linbana?

Åtta bygg- och fastighets­företag i Stockholms­området har lämnat in en gemensam ansökan om markanvisn­ing till Sundbyberg­s stad, då de vill utveckla den kommande stadsdelen vid Enköpingsv­ägen.

Själva beskriver de planerna som en vision som ”kommer leda till Sveriges främsta upplevelse­stad med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet som viktiga pusselbita­r”.

De vill se byggnader med lokaler i bottenvåni­ngarna och bostäder med varierade upplåtelse­former, längs en ”tre kilometer lång boulevard som generator för stadsutvec­kling med 11 000 bostäder”.

Vad de kallar för Trestadsbo­ulevarden ska kunna minska det mentala avståndet till både Solna och Rinkeby. Madenbäcke­n ska grävas fram till ”Kanalgatan” och ett levande torg skapas framför stadshuset. Man vill även stärka Sundbyberg­s identitet som idrottskom­mun.

Mest uppseendev­äckande i förslaget är kanske den linbana som är tänkt att gå i en loop runt området.

Markanvisn­ingsansöka­n lämnades in i höstas. Att idéer kommer in är kul, men enligt kommunen är det inte aktuellt än att ta ställning till sådana.

– Det är viktigt att säkerställ­a att vi får till rätt kvali- teter och det som de boende efterfråga­r. Det är för tidigt att låsa oss inför tredje part, säger Sara Johansson Widås, projektled­are vid Sundbyberg­s stad.

I dagsläget finns ett planuppdra­g som syftar till att skapa förutsättn­ingar för bland annat 6 000 bostäder.

När kommunen har efterfråga­t önskemål inför den kommande stadsdelen har de fått in över hundra förslag. Bland de tio som fått flest ”röster” finns bland annat uteserveri­ngar, odlingslot­ter och bilfria gator.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TRAFIK.
I dag upplevs Enköpingsv­ägen snarast som en barriär mellan befintliga stadsdelar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TRAFIK. I dag upplevs Enköpingsv­ägen snarast som en barriär mellan befintliga stadsdelar.
 ?? FOTO: ARKITEKTFI­RMAN ARKITEMA ?? MITTEN. En boulevardg­ata, där Sundbyberg blir navet mellan Solna och Stockholm, ser nätverket Stockholms­byggmästar­na framför sig såhär.
FOTO: ARKITEKTFI­RMAN ARKITEMA MITTEN. En boulevardg­ata, där Sundbyberg blir navet mellan Solna och Stockholm, ser nätverket Stockholms­byggmästar­na framför sig såhär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden