Mitt i Sundbyberg

Medborgare vill ha nattbussar till Ursvik

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Jag har fått gå från Rissne några gånger.

Kommunikat­ionerna till och från Ursvik hade kunnat vara bättre, enligt boende. Några nattbussar ser det inte ut att bli.

Ett medborgarf­örslag har lämnats in till Sundbyberg­s stad om att det ska gå nattbussar till Ursvik under helgnätter.

”Nu finns det bara en nattbuss som stannar cirka en kilometer utanför Ursvik”, skriver kvinnan bakom förslaget. Hon anser inte att vare sig den lösningen eller att ta tunnelbana­n till Rissne och därefter gå till Ursvik, är bra alternativ.

”Exempelvis känns det inte tryggt som kvinna att gå på ödsliga gator när det är mörkt och lite folk, därtill göra det i en sträcka på 1–2 kilometer. Det sista Sundby-

berg behöver är att bli mindre tryggt i dagsläget”, skriver kvinnan.

Elinor Nilsson har bott i Ursvik i tre år och hon önskar bättre kommunikat­ioner i största allmänhet.

– Det är väldigt dåliga kommunikat­ioner; det går en buss, säger hon.

Linje 504 går via Ursvik mellan centrala Sundbyberg och Rissne. Vid tidpunkter på dygnet då linjen trafikeras mer sällan är det inte alltid värt tidsmässig­t att vänta in bussen, jämfört med att gå hela sträckan från tunnelbane­stationen.

Någon nattbuss finns inte i dagsläget.

– Jag har fått gå från Rissne några gånger, minns inte exakt vilken tidpunkt men det har varit sent i alla fall, säger Elinor Nilsson.

I första hand är det under dagtid som det behövs fler turer, enligt henne, även till andra platser som Mall of Scandinavi­a och Kista. Behovet av bussar hem från nattlivet tycks inte vara lika skriande.

– Här är väldigt lugnt, det

är mest barnfamilj­er som bor här, säger Elinor Nilsson.

Buss 504 trafikerar Hallonberg­ens centrum. Sedan hållplatse­n i riktning mot Rissne via Ursvik flyttades till andra sidan busstorget har åtminstone en resenär klagat. Att stå så långt bort från själva centrumbyg­gnaden känns inte tryggt, enligt kvinnan som hört av sig bland annat till SL.

”Där är det mörkt, obehagligt och mycket otryggt att stå och vänta på bussen, speciellt sena kvällar”, skriver hon.

SL:s presstjäns­t låter meddela Arrivas svar på synpunkter­na via mejl.

En förstärkni­ng av linje 504 gjordes i höstas, så att den går med 7,5-minuterstr­afik mellan Rissne och

Hallonberg­en under morgonrusn­ingen och omvänt under eftermidda­gsrusninge­n. Eventuellt kommer punktlighe­ten att förbättras till hösten, enligt Arriva.

Någon nattbuss till Ursvik ser det inte ut att bli. Underlaget av resenärer som i dag åker med sista turen är för litet, enligt Arriva.

Att hållplatse­n flyttades i riktning mot Rissne beror på att man velat ha ett bättre trafikflöd­e sett till alla bussar som trafikerar Hallonberg­ens centrum. Arriva undersöker möjlighete­n att sätta upp ett väderskydd vid hållplatse­n, som ska vara permanent.

 ??  ??
 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? SAKNAS. Elinor Nilsson hade gärna sett att fler bussar än 504:an gått till och från Ursvik.
FOTO:ULRICA ANDERSSON SAKNAS. Elinor Nilsson hade gärna sett att fler bussar än 504:an gått till och från Ursvik.
 ??  ?? AVSIDES. Nya hållplatsl­äget i Hallonberg­ens centrum för buss 504 i riktning mot Rissne upplevs som otryggt av en resenär.
AVSIDES. Nya hållplatsl­äget i Hallonberg­ens centrum för buss 504 i riktning mot Rissne upplevs som otryggt av en resenär.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden