Mitt i Sundbyberg

Folkhögsko­la blir granne med Maraboupar­ken

I en fastighet intill Maraboupar­ken kommer Långholmen­s folkhögsko­la att flytta in i maj. – Jag ser det som ett jättelyft för skolan, säger rektor Peter Davidsson.

- Ulrica Andersson

Nu är lokalerna på Löfströms allé 7 en byggarbets­plats, men under sommaren ska allt stå färdigt för att ta emot kursdeltag­are till läsåret 2017/2018.

– Det känns väldigt spännande och roligt, det kommer att bli utveckland­e för oss. I en mindre stad är det tydligare avgränsnin­gar och lättare att hitta kontaktyto­r, säger Peter Davidsson som är rektor för Långholmen­s folkhögsko­la.

Vuxenutbil­dningen får Maraboupar­ken som ”skolgård”, uppger de på sin egen hemsida. På Långholmen, där de än så länge håller till, har det varit svårt att utveckla skollokale­rna.

– Det är gamla fängelset med celler, det går inte att flytta på de tjocka väggarna. Nu blir det ljust och fint och med fler kommunikat­ioner.

För två år sedan bestämde sig skolan för att leta nya lokaler. Till att börja med kollade man i söderort, men hittade inget som passade. När skolan först fick nys om huset intill Maraboupar­ken var det en annan del av lokalen som var aktuell. Men när Novia Engelska skolan fick avslag på sin bygglovsan­sökan – de ville använda parken som skolgård – valde folkhögsko­lan hellre delen som varit aktuell för dem.

Att vuxna elever går in i parken har inte samma påverkan som en F–6-skola.

– Vi har heller inga krav på oss att ha en skolgård, säger Peter Davidsson.

Långholmen­s folkhögsko­la grundades i mitten av 1980-talet och har LOdistrikt­et i Stockholms län som huvudman.

– Ordförande­ns första jobb i Stockholm var på Marabou. Så det är roligt att hon är tillbaks i parken som ordförande, säger Peter Davidsson.

Kopplingen till arbetarrör­elsen finns även i parkens historia då den var tänkt att vara tillgängli­g för alla.

– Sundbyberg är traditione­llt en arbetarrör­elsens kommun, även om det inte är så nu.

Möjligen kommer framtida elever att komma från ett annat upptagning­sområde; Peter Davidsson tror på fler som bor längs blå linjen. Namnet kommer de dock behålla tills vidare, inte minst eftersom det redan finns en Sundbyberg­s folkhögsko­la.

I första hand har folkhögsko­lan en allmän kurs för att läsa in gymnasiet, men även författars­kola, ledarskaps­utbildning och en unik kurs i politisk scenkonst.

Så då hämtar de material från fullmäktig­e i Sumpan?

– Kan bli så, det vet man aldrig. Nej, men de tittar nog mer på globala perspektiv.

Själv bor han inte i Sundbyberg, men skulle kunna tänka sig att göra det.

– På 1980-talet hade jag kompisar här. Jag var intressera­d av teater och gick mycket på Bristol. Sundbyberg har funnits i mitt medvetande som en trevlig plats, säger Peter Davidsson.

Sundbyberg har funnits i mitt medvetande som en trevlig plats.

 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? NYTT. En blandning av gamla detaljer och byggkaos är Långholmen­s folkhögsko­las nya lokaler nu. Men i maj blir det inflyttnin­g, berättar rektor Peter Davidsson nöjt.
FOTO:ULRICA ANDERSSON NYTT. En blandning av gamla detaljer och byggkaos är Långholmen­s folkhögsko­las nya lokaler nu. Men i maj blir det inflyttnin­g, berättar rektor Peter Davidsson nöjt.
 ??  ?? RENOVERING. Huset har kvar något av den gamla stilen, även om det pågår ombyggnad i andra delar.
RENOVERING. Huset har kvar något av den gamla stilen, även om det pågår ombyggnad i andra delar.
 ??  ?? GLASKONST. Ett fönster att titta på, om än utan utsikt.
GLASKONST. Ett fönster att titta på, om än utan utsikt.
 ??  ?? BYGGE. Här blir det så småningom ett rastrum.
BYGGE. Här blir det så småningom ett rastrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden