Mitt i Sundbyberg

Bedragare lurade till sig Lars bil – med app

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Transports­tyrelsens egen app gjorde det möjligt för en bedragare att snabbt roffa åt sig Lars Nordins bil. Nu vill han uppmärksam­ma andra på hur lätt det är att bli lurad.

När Lars Nordin skulle sälja en av sina bilar lade han ut den på Blocket och fick kontakt med en person som ville köpa den. Mötet ägde rum i Spånga i mars.

Väl där gick det snabbt för köparen att, via Transports­tyrelsens egen app som funnits i ett år, föra över bilen på honom. Lars Nordin har fortfarand­e inte fått betalt.

Efter att Dagens Nyheter skrivit om fallet har många hört av sig till honom.

– Dels kompisar som är upprörda över att jag har råkat ut för detta, dels ett antal personer som hört av sig på grund av att de har råkat ut för samma sak, säger han.

Lars Nordin, som är lärare på IT-gymnasiet i Sundbyberg, har även varit i kontakt med både polisen och kronofogde­n. Men där ser han ut att gå bet.

– Polisen säger att är bilen väl överförd på skurkens personnumm­er är den hans och att de då inte kan göra något åt det.

Kronofogde­n kan i och för sig utfärda ett betalnings­föreläggan­de, men att Lars Nordin skulle kunna få några pengar den vägen ser han inte som troligt.

Efteråt kollade han upp köparen.

– Elva personer har listat honom som bilskojare i telefonkat­alogen på nätet. Han är fälld fem gånger för bilbedräge­rier, säger Lars Nordin.

Skojare som använder sina riktiga uppgifter borde kunna genomskåda­s.

– Det hänger på att någon verkligen slår upp person- nummer. Men det gör man ju inte, säger Lars Nordin.

Genom att skriva in koderna från ägarbevise­t och från Lars Nordins körkort har bilen kunnat föras över på köparen omedelbart.

– Problemet är ju att den som köper bilen vill se vem som äger den. Men att så fort köparen har sett pappret, tillsamman­s med koden på körkortet, ser inte jag som att det ska vara en underskrif­t på att jag har sålt bilen, säger han.

Tidigare har det krävts att man skickar in papper och då hade ett lurendreje­ri hunnit stoppas. Ny teknik ger möjlighete­r även för de med mindre goda avsikter.

Ett alternativ skulle kunna vara att kräva underskrif­t via mobilt bank-id, ett annat att det införs en 24-timmarsspä­rr innan bilen förs över.

– Då blir det helt ointressan­t för skurkar.

Köparen sålde vidare bilen med en gång, för den högre summan 15 800 kronor och med ett felaktigt påstående om att kamremmen nyss var bytt. Lars Nordin har kontaktat den andra köparen, som enligt honom har gjort allt vad man kan förvänta sig av en köpare.

Bilen ser han med andra ord inte ut att kunna kräva tillbaks.

– Klart att jag har rätt, men det handlar om att få rätt också, säger Lars Nordin.

Fordonsgym­nasiet håller till nära hans arbetsplat­s och innan han bestämde sig för att sälja bilen, hade han övervägt att skänka den till dem. Istället försökte han sälja den 16-åriga Volvo V70:n billigt.

– Pengarna hade jag tänkt att ha till en skidresa med min son.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? LURAD. Lars Nordin, lärare på IT-gymnasiet, är extra försiktig om han skulle sälja sin nuvarande bil.
FOTO: ULRICA ANDERSSON LURAD. Lars Nordin, lärare på IT-gymnasiet, är extra försiktig om han skulle sälja sin nuvarande bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden