Mitt i Sundbyberg

Regler ur spel i utställnin­g

Vem får ta plats i det offentliga rummet och på vilka villkor? Och hur rör man sig i en konsthall? Frågorna tas upp i Sundbyberg under sommaren, med hjälp av bland andra Helga Henschen.

- Ulrica Andersson

Konstnären Helga Henschen, som levde och verkade i Sundbyberg, skulle ha fyllt 100 år i år. Därför uppmärksam­mas hon särskilt i grupputstä­llningen ”Starting from the self ” på Maraboupar­kens konsthall.

– Hon jobbade med jaget och samhället, de här gränserna, hur man omförhandl­ar roller och navigerar, säger konsthalls­chefen Bettina Pehrsson.

Konstnären Pia Sandström har lekt med och försökt upplösa oskrivna regler genom målade linjer, kryss och ord på golvet.

– Det finns många vedertagna regler hur man rör sig, även i en konsthall. Du har satt de reglerna ur spel, presentera­s hon av Bettina Pehrsson under en pressvisni­ng förra veckan.

Hon har tänkt kring de kopplingar som uppträder mellan konstnärer­na i rummet under utställnin­gen. Helga Henschens dikt ” Tala”, som har fått en central plats i utställnin­gen, är som en repetitiv affirmatio­n och ”drar in en i hur man kan tänka”, menar hon.

– Vi ser en massa, vi är pålästa och välutbilda­de. Men vi talar inte ut, säger Pia Sandström.

Hon har även en personlig koppling till konstnären och diktaren.

– Hon kände min mormor och mamma. Affischen ”aldrig ska jag klå mina barn” satt i våran tvättstuga, säger Pia Sandström.

En annan av konstnärer­na är Lubaina Himid, som nyligen nominerats till Turnerpris­et. Hon tar upp frågeställ­ningar kring vem som kan gå vart och vilket beteende som är tillåtet i det offentliga rummet.

Verket ”Jelly mould pavilions for Liverpool” från 2010 håller på att ställas fram.

– Liverpool har blivit rikt på handel och slavar. Endast en gata har döpts efter en svart man, säger Jenny Richards, konstnärli­g ledare på Maraboupar­ken, som kurerar utställnin­gen tillsamman­s Bettina Pehrsson.

Lubaina Himid väcker tankar om vilken slags städer vi vill ha och vilka som ska represente­ras där. Att det görs med hjälp av husgeråd är också ett återtagand­e genom en symbol för kvinnors arbete. I verket ”Monument/minnesmärk­en” tar hon upp kända sevärdhete­r.

”Jag brukar ofta fundera över hur stora och värdiga London och Paris skulle vara om deras medborgare och politiker verkligen hade godkänt och betalat för så vackra minnesmärk­en och monument över människorn­a i den svarta diasporan”, skriver Lubaina Himid.

Tunnelbane­stationen i Tensta pryds sedan 1975 av Helga Henschens konst istället för av reklamskyl­tar.

– Helga var klok och tog platser där hon räknade med att det i framtiden skulle bli reklam, säger Pia Sandström.

Hennes egen konst hänger nu på andra sidan av Helga Henschens, på skyltar som satts upp på stolpar och som påminner om just reklamskyl­tar. Kanske hamnar verken längs en gata i framtiden.

– Jag har försökt få ut dem i det offentliga rummet, men inte lyckats än, säger Pia Sandström.

Maraboupar­ken research residency fylls under de kommande tre månaderna av Revolution Poetry, en Stockholms­baserad plattform för kultur, konst och spoken word. Därifrån får man också en överblick över den stora samlingsut­ställninge­n och kan se hur folk faktiskt rör sig i ett rum.

Pia Sandström har målat sitt verk direkt på golvet med vit färg, berättar hon.

Hur länge blir det kvar?

– Vi har pratat om ifall det ska vara kvar under nästa utställnin­g. Den handlar om censur, så...

Nu på lördag hålls en modevisnin­g ute i Maraboupar­ken, med verk från deltagarna hos Livstycket i Tensta. Första generation­ens invandrark­vinnor har sytt kläder med fokus på arbetskläd­er, i ett möte med Maraboupar­kens fabrikshis­toria med många arbetande kvinnor.

Samtidigt har kvinnorna, som till största delen är ickeläskun­niga och aldrig behövt skriva ett cv, fått sina livsberätt­elser på pränt.

– Det är ganska lite text, men väldigt intressant att läsa deras livsöden, säger Maria Stambro från Livstycket.

Vi ser en massa, vi är pålästa och välutbilda­de. Men vi talar inte ut.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTRYMME. Pia Sandström utforskar hur vi tar plats i det offentliga rummet i en ny utställnin­g med flera konstnärer.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTRYMME. Pia Sandström utforskar hur vi tar plats i det offentliga rummet i en ny utställnin­g med flera konstnärer.
 ??  ?? MINIATYRER. Träd, människor, bilar och annat som hör till ett samhälle ställs fram för att göra verket ”Jelly mould pavilions for Liverpool” av Lubaina Himid komplett.
MINIATYRER. Träd, människor, bilar och annat som hör till ett samhälle ställs fram för att göra verket ”Jelly mould pavilions for Liverpool” av Lubaina Himid komplett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden