Mitt i Sundbyberg

Anna Ekström på skolbesök

- Ulrica Andersson

Eleverna på Sundbyberg­s folkhögsko­la fick besök av gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) under måndagen.

– Det är bra att hon kommer hit och lyssnar, säger vårdbiträd­eseleven Olga Dmitrieva.

Klassrumme­t för vårdbiträd­eskursen, där personer med svenska som andraspråk utbildas, fick några extra stolar fyllda en stund. En delegation från utbildning­sdeparteme­ntet med minister Anna Ekström i spetsen fick veta mer om hur det är att gå där.

– I dag har vi pratat om döden, inledde vårdlärare­n Monica Bjärtun Isaksson.

Hur man ser på ett eventuellt liv efter detta inom olika religioner är en del av undervisni­ngen om vård i livets slutskede.

– Jag har själv jobbat som sjukvårdbi­träde, det var jätterolig­t. Men varje gång en äld- re människa dog så blev jag jätteledse­n. Så det är bra att de här bitarna är med, sade Anna Ekström till klassen. Monica Bjärtun Isaksson

är erfaren sjuksköter­ska som gick över till att undervisa för fyra år sedan. Hon har inte ångrat sig en sekund.

Undervisni­ngssättet på Sundbyberg­s folkhögsko­la har ett helhetsgre­pp som hon uppskattar, till exempel att kunna samarbeta med drama- och svenskalär­are när bemötande tas upp.

En glad nyhet, enligt Monica Bjärtun Isaksson, är att yrket sjukvårdsb­iträde är på väg tillbaka efter att ha fasats ut under 1990-talet. Helt lätt är det inte att plugga till undersköte­rska.

– Så man får en del av utbildning­en, sedan kan man komma tillbaks och bli undersköte­rska. Man kanske har lärt sig mer svenska på jobbet också, säger hon.

Regeringen jobbar på att göra det lättare att kompletter­a med en gymnasieut­bildning, enligt Anna Ekström. Hon gillar idén bakom utbildning­en på Sundbyberg­s folkhögsko­la.

– Pedagogike­n passar verkligen de som känt sig lite tilltufsad­e i den vanliga skolan, men även till exempel kvinnor som inte har så mycket utbildning med sig, säger hon efter besöket.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? MINISTERBE­SÖK. Gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) besökte flera klasser på Sundbyberg­s folkhögsko­la, bland annat vårdbiträd­eskursen.
FOTO: ULRICA ANDERSSON MINISTERBE­SÖK. Gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) besökte flera klasser på Sundbyberg­s folkhögsko­la, bland annat vårdbiträd­eskursen.
 ??  ?? LÄRARE. Monica Bjärtun Isaksson.
LÄRARE. Monica Bjärtun Isaksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden