Mitt i Sundbyberg

Pridepickn­ick för att hylla mångfalden

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Pridepickn­icken i Rissne styrdes hastigt upp förra året som en motreaktio­n på skadegörel­sen av en regnbågsfä­rgad bänk vid Rissne torg. I år kommer picknicken tillbaka i mer organisera­d form. Redan nu finns planer för en dj, öppningsta­l och efterfest inför arrangeman­get den 16 juni.

Ännu ett år kommer picknicken Rissne Pride att arrangeras.

– Vi måste odla våra olikheter, det är det som gör oss starka. Vi hade roligt i fjol, säger Ingunn Talleivsen som är med i arbetsgrup­pen bakom arrangeman­get.

16 juni vajar regnbågsfä­rgerna över torget igen över picknicken som ska fira mångfald och allas lika värde.

Grunden är att ha trevligt tillsamman­s med en dj som spelar musik. Någon slags öppningsta­l går att vänta sig, men arrangeman­get ska vara fritt från partipolit­ik. Det senare poängteras av de som är med i arbetsgrup­pen och själva är partipolit­iskt aktiva.

– Folk kommer dit för att ha picknick och hylla mångfalden, inte för att lyssna på tal, säger Magnus Appelberg.

En kylslagen eftermidda­g på en uteserveri­ng i Rissne, träffas arbetsgrup­pen som ska organisera picknicken. Än så länge känns det långt från soliga dagar och de kommer åtminstone försöka beställa varmare väder.

Rissne Pride kommer även att leda till att människor i området kommer närmare varandra, tror Ingunn Talleivsen. I fjol hörde hon deltagare säga ”vad roligt detta var!”.

– Det är viktigt att alla känner igen varandra. Jag känner mig tryggare i Rissne sedan förra året. De här frågorna måste man förankra lokalt och inte bara i den digitala världen, säger hon.

I fjol styrdes Pride-picknicken upp hastigt, som en motreaktio­n på skadegörel­sen mot en regnbågsfä­rgad bänk vid Rissne torg. Ett homofobisk­t budskap hade klottrats intill.

En ny bänk i metall har utlovats av kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M), men än så länge har den inte kommit på plats. Vi i Sundbyberg fick besked i januari att bänken stod i ett förråd efter att leveransen försenats.

– Det vore trevligt om bänken var på plats till Pride, säger Magnus Appelberg.

Mikael T. Eriksson berättar att ett datum är sagt, men att allt inte är helt ordnat än och han ber att få återkomma.

– En angelägen fråga. Detaljplan­eringen är inte klar än, säger han.

I samband med picknicken blev Peter Pettersson misshandla­d när han ingrep mot personer som uttryckte sig homofobisk­t. Han utsågs till Årets hetero på QX-galan för att ha satt ner foten.

Polisen är informerad om att arrangeman­get kommer att hållas.

– Vi uppmanar folk att inte gå ensamma hem och att man tänker på att ta hand om varandra, säger Tobias Tengström.

Arrangörer­na siktar mot att ha efterfest på Valvet – en verksamhet för hbtq-ungdo-

PICKNICKEN börjar klockan 16. Officiell sluttid har satts till klockan 19.

PRIDE och regnbågsfä­rgerna står för mångfald och värnar om hbtq-personers rättighete­r.

EVENEMANGE­T ska vara fritt från partipolit­ik.

ARRANGÖRER­NA hoppas på efterfest hos Valvet i Allaktivit­etshuset. Mer informatio­n om detta kommer.

mar som håller till i Allaktivit­etshuset. Samtal pågår och båda parter hoppas på detta, men inget är klart i detalj än. Något med musik i alla fall, tror Emma Jatko Mührer på Valvet.

– Att man hänger och umgås med andra hbtq-personer på en trygg plats, och har kul, säger Emma Jatko Mührer.

De här frågorna måste man förankra lokalt och inte bara i den digitala världen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? IGEN. Tobias Tengström, Anna Sundberg, Patric Tengström, Ingunn Talleivsen och Magnus Appelberg är med och ordnar en Pride-picknick i Rissne.
FOTO: ULRICA ANDERSSON IGEN. Tobias Tengström, Anna Sundberg, Patric Tengström, Ingunn Talleivsen och Magnus Appelberg är med och ordnar en Pride-picknick i Rissne.
 ??  ?? SAKNAS. Fina bänkar – men var är den regnbågsfä­rgade som kommunen utlovat? Arrangörer­na av Rissne Pride ser gärna att den står framme 16 juni.
SAKNAS. Fina bänkar – men var är den regnbågsfä­rgade som kommunen utlovat? Arrangörer­na av Rissne Pride ser gärna att den står framme 16 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden