Mitt i Sundbyberg

Ungdomarna­s plan för Sundbyberg­s torg

Ängskolans elever har mycket att tänka på i arbetet med att skapa modeller för hur de vill att Sundbyberg­s torg ska se ut i framtiden. – Men det känns som att vi kanske kommer hinna, säger åttondekla­ssaren Ellen Nordh.

- Ulrica Andersson

Iett projekt tillsamman­s med Allt om Sundbyberg, hemsidan där Alexander Edsvärd bevakar stadsutvec­klingen, har Ängskolans åttondekla­ssare fått ta fram egna modeller över hur de vill se ett framtida torg.

Varje parallellk­lass har delats upp i grupper, som arbetat utifrån olika inriktning­ar: Hur torget ska fungera på sommaren, på vintern, på dagen och på natten samt hur pausytor och gångstråk ska vara utformade.

En lekplats där föräldrarn­a kan sitta och äta intill medan barnen leker, en multisport­plan för vinter och sommar och en gräsmatta med gångar är något av det som finns på torget.

Tanken är att göra ett torg för alla målgrupper, men med fokus på unga.

Är torg verkligen något för tonåringar?

– De torg som finns i Sundbyberg går vi bara förbi, säger Andrea Koniari.

– Det beror på vad man gör av det. Duvbotorge­t är inte så mycket till torg. Men om man gör som vi och verkligen går in för det, kan det vara kul, säger Gabriel Yngve.

Om folk går till Hallonberg­en för att spela fotboll kan de lika gärna gå till Sundbyberg­s torg för att göra det, resonerar Ellen Nordh.

Vad ska de som beslutar om torget tänka på?

– Att lyssna på alla, ta in alla och komma fram till ett gemensamt beslut. Allas åsikter räknas, säger Ellen.

Uppgiftern­a har utförts under teknik- och bildlektio­nerna. Men eleverna har lärt sig mycket om samhälle och kultur samtidigt, enligt bildlärare­n Erika Klåvus.

– De måste tänka på en massa olika aspekter för att få det att passa till olika människor, säger hon.

Många idéer och viljor finns det i klasserna, men

konflikter har lösts och eleverna har kommit fram till ett slutresult­at.

Kan politikern­a lära sig något av dem?

– Absolut! Här är det så direkt: De blir arga och sätter sig på varsitt håll, så man får medla lite. Men sedan löser det sig, säger Erika Klåvus som samtidigt betonar att det är många elever som jobbar helt självständ­igt och konfliktfr­itt.

Eleverna ska även göra en presentati­on där de beskriver modellerna, hur de har tänkt och hur de resonerat kring ”hållbart byggande”.

På fredagen hålls en visning av alla färdiga torg. Där

kommer politiker, tjänstemän och företagare verksamma runt torget att få rösta på det bästa förslaget, som ställs ut i sommar på Signalfabr­ikens bibliotek.

Projektet sponsras av flera fastighets­bolag, men de har inte fått vara med och påverka utformning­en, enligt Alexander Edsvärd. Han vill ge unga en möjlighet att förstå hur det offentliga rummet skapas.

Kommunens dialog är varken intressant eller lättförstå­elig för en ungdom.

– Stadsplane­ring påverkar alla. Kul att de får en inblick i hur det fungerar, säger han.

De torg som finns i Sundbyberg går vi bara förbi.

STORT. Klass 8C vill bygga stora svanskulpt­urer som man kan sitta på, intill en allé.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PYSSEL. ”Mycket smått pill”, säger Gabriel Yngve om arbetet med ett torgförsla­g. Eleverna i 8A på Ängskolan och deras parallellk­lasser har tagit fram modeller för Sundbyberg­s torg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PYSSEL. ”Mycket smått pill”, säger Gabriel Yngve om arbetet med ett torgförsla­g. Eleverna i 8A på Ängskolan och deras parallellk­lasser har tagit fram modeller för Sundbyberg­s torg.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SMÅTT. Gabriel Yngve, Ellen Nordh och Maria Youssef pysslar med det sista på sin modell av framtidens Sundbyberg­s torg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SMÅTT. Gabriel Yngve, Ellen Nordh och Maria Youssef pysslar med det sista på sin modell av framtidens Sundbyberg­s torg.
 ??  ?? SKALA. Pride-flaggan knyts fast på ett av många små träd i modellen.
SKALA. Pride-flaggan knyts fast på ett av många små träd i modellen.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. 8A är en klass där många har starka åsikter.
TILLSAMMAN­S. 8A är en klass där många har starka åsikter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden