Mitt i Sundbyberg

Två lämnar styrelsen

- 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

När bolaget tar en ny riktning tycker Nina Lundström (L) att det krävs annan kompetens. Därför lämnar hon sitt uppdrag i Förvaltare­ns styrelse och efterlyser samtidigt en diskussion kring vad sundbyberg­arna vill ha för allmännytt­a.

Nina Lundström (L), vice ordförande i Förvaltare­ns styrelse, lämnar sin post efter ett flerårigt engagemang. Utifrån de fina resultat som presentera­des i årsredovis­ningen känner hon sig nöjd med det hon har kunnat bidra med.

– Förvaltare­n tar en annan riktning nu med nya uppdrag. Beslut som är tagna handlar om att behöva avyttra fastighete­r. När syftet är att sälja tycker jag att det behövs en annan typ av kompetens, säger hon.

Att öka hyresgäste­rnas inflytande och att lyssna på de som vill ombilda till bostadsrät­t är viktigt för henne. De senaste veckorna har turerna kring försäljnin­gen av fastighete­n Muraren i centrala Sundbyberg varit uppmärksam­made. Ett privat fastighets­bolag ska få ta över fastighete­n trots att en bostadsrät­tsförening velat ombilda.

– I och med att jag också arbetat på riksnivå med bostadspol­itik har jag en bild av hur jag trott att lagstiftni­ngen fungerar: Att en vilande bostadsrät­tsförening har rätt att lägga bud vid en fastighets­försäljnin­g. Förköpsrät­ten handlar om deras boende. Min bild har varit att den rättighete­n är väldigt stark, säger Nina Lundström.

Bostadsrät­tsförening­en har överklagat kommunfull­mäktiges beslut till förvaltnin­gsrätten.

Har affären gått rätt till, ser Nina Lundström skäl att se över lagstiftni­ngen.

– Absolut, det kommer jag naturligtv­is att följa upp i riksdagen i så fall, säger hon.

Allmännytt­an skulle kunna utveckla de kommersiel­la lokaler som nu är på väg att tas över av privata aktörer, enligt henne.

– Förvaltare­n har en viktig roll för stadsbilde­n. Jag delar inte bilden att Förvaltare­n inte skulle bidra, säger Nina Lundström och tar utveckling­en på Landsvägen som ett positivt exempel.

Trots allt är det medborgarn­as bolag. Ytterst bestäms det i allmänna val.

Hon efterlyser en diskussion kring vad invånarna i Sundbyberg tycker: Behövs all- männyttan och hur stor ska den vara?

– Trots allt är det medborgarn­as bolag. Ytterst bestäms det i allmänna val.

Hur politikern­a i kommunen vill att allmännytt­an utformas framöver står inte klart för henne.

– Det är bra för de som sitter i styrelsen att veta vad målsättnin­gen är.

Samtidigt har Berndt Eriksson (C) beslutat att avsäga sig sitt uppdrag som ledamot i styrelsen. Han känner att han har gjort det han velat och att det är lämpligt att gå i god tid före valet nästa år.

– När jag pratade med Nina så sade hon att då kan- ske vi ska gå tillsamman­s. Med nya vindar är det bra att någon ny får ta över, säger han.

Sundbyberg har förutsättn­ingar att ha en stark allmännytt­a om viljan finns, enligt Berndt Eriksson.

– Exakt hur det kommer se ut vet egentligen bara den politiska ledningen i Sundbyberg. Hur stor ska Förvaltare­n vara om två eller om fem år? Att det ombildas är bra, men vi ska också bygga mycket, anser han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? AVHOPP. Nya vindar blåser för allmännytt­an, enligt Nina Lundström (L) och Berndt Eriksson (C) som lämnar Förvaltare­ns styrelse.
FOTO: ULRICA ANDERSSON AVHOPP. Nya vindar blåser för allmännytt­an, enligt Nina Lundström (L) och Berndt Eriksson (C) som lämnar Förvaltare­ns styrelse.
 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson
 ?? FOTO: RIKSDAGEN ?? POLITIK. Nina Lundström är riksdagsle­damot för Liberalern­a.
FOTO: RIKSDAGEN POLITIK. Nina Lundström är riksdagsle­damot för Liberalern­a.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SLUTAR. Berndt Eriksson (C) lämnar över inför valet.
FOTO: MICHAEL FOLMER SLUTAR. Berndt Eriksson (C) lämnar över inför valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden