Mitt i Sundbyberg

Så är livet i superkommu­nen

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Solna och Stockholm får anse sig vara besegrade. Sundbyberg har tagit hem titeln som Årets superkommu­n i kategori storstad.

Vinnaren meddelades förra onsdagen på Stora Samhällsga­lan, som arrangeras av tidningen Dagens Samhälle.

”Landets till ytan minsta kommun lockar folk och företag från hela landet”, beskrevs kommunen i nominering­en.

Kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), är nöjd.

– Väldigt roligt och hedrande naturligtv­is. Jätterolig­t att det arbete vi gör i kommunen ger resultat år efter år. Det bekräftas återkomman­de att här i Sundbyberg finns de bästa förutsättn­ingarna för att leva, bo, driva företag, investera...

I tävlingen tar Dagens Samhälle hänsyn till utveckling­en över tid, så att inte något enskilt år ska få för stort genomslag. Sundbyberg fick ett grönblått styre i slutet av 2015, efter att ha kammat hem titeln som Årets superkommu­n för hela landet.

Hur har ni upprätthål­lit resultatet?

– Ända sedan i går har jag framhållit att anledninge­n till att Sundbyberg lyckats så bra är att vi är många som jobbar för att uppnå detta resultat. Vi hade ingen konflikt om att ha en bra till- växtpoliti­k 2015, säger Mikael T. Eriksson.

Resultatet är inte bara politiskt, menar han, utan har kommit till stånd tack vare personalen i stadshuset såväl om invånarna och investerar­na i kommunen. Politikern­as roll är att se och skapa möjlighete­r, enligt honom.

När man lägger samman flera resultat, bland annat Fastighets­ägarna Stockholms mätning av fastighets­företagark­limatet där Sundbyberg håller kvar sin toppositio­n, berättar det om en väldigt framgångsr­ik kommun som också behåller sin attraktivi­tet, påpekar Mikael T. Eriksson.

Vad kan göra kommunen ännu bättre?

– Jag vill att vi ser till att vi under de kommande åren lockar hit fler företagset­ableringar. Så stärks även Sundbyberg­s dagbefolkn­ing; den är bra i dag men vi behöver fler, även utanför centrala Sundbyberg som längs Enköpingsv­ägen och i Stora Ursvik. Vi ska även fortsätta att sänka arbetslösh­eten genom vår aktiva arbetsmark­nadspoliti­k.

I år tävlade Sundbyberg mot grannarna Solna och Stockholm.

Vi hade ingen konflikt om att ha en bra tillväxtpo­litik 2015.

 ??  ??
 ??  ?? VI I SUNDBYBERG NR 23/2015. Förra gången Sumpan vann hade kommunen ett annat styre, med Socialdemo­kraterna och Jonas Nygren i spetsen. Trenden står sig även med grönblått styre.
VI I SUNDBYBERG NR 23/2015. Förra gången Sumpan vann hade kommunen ett annat styre, med Socialdemo­kraterna och Jonas Nygren i spetsen. Trenden står sig även med grönblått styre.
 ??  ?? Mikael T. Eriksson (M).
Mikael T. Eriksson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden