Mitt i Sundbyberg

Fantasier bakom konstverk

- Ulrica Andersson

Tre sjömän på en reklamaffi­sch väckte skolelever­nas fantasi om en sjunken båt i Bällstaån. När konstnären Martin Tebus gjorde efterforsk­ningar visade det sig faktiskt ligga en gammal lastbåt under ett träd vid strandkant­en.

”Till minne av den lastbåt som sjönk i Bällstaån på 1960-talet” inleds plaketten vid konstverke­t av Martin Tebus, som avtäcktes vid invigninge­n av Strandtorg­et och Tuvanparke­n. Vraket har nu fått växtlighet över sig och blivit till ”Pråmholmen”.

Invigninge­n, som hölls omkring sex år efter att byggprojek­tet sattes igång, var välbesökt.

– Det var nog 250 personer där. Skolorkest­rar och kommunpoli­tiker som höll tal, säger konstnären Martin Tebus som var där för att berätta historien bakom skulpturen.

Allt började med några skolelever­s fantiseran­de. Martin Tebus blev för några år sedan inbjuden att delta i ett skapande skola-projekt i Sundbyberg.

– Jag gick med på det uti-

från att jag ville att det skulle lämna klassrumme­t och komma ut i stadsrumme­t, säger han.

Några grundskole­klasser fick i uppgift att leta fram lokala historier eller myter. En dåvarande reklamkamp­anj för Riksbyggen­s vita hus vid Strandtorg­et innehöll en bild på tre sjömän.

– Vi började fantisera om dem, om att deras båt måste ha gått på grund...

Parallellt med skolprojek­tet hade Martin Tebus en dialog med arkitekter­na som skapade Strandtorg­et; de behövde en konstnär för att gestalta torget. Han gjorde efterforsk­ningar som ledde fram till ett foto på en halvsjunke­n båt.

Fotot tror han kan dateras till omkring 1960-61, när han tittar på byggställn­ingarna i bakgrunden för de hus som då restes i Lilla Alby. Martin Tebus tog även kontakt med en marinhisto­riker.

– Det var vanligt att uttjänta fiskebåtar byggdes om till lastbåtar, som fraktade material till byggandet av miljonprog­rammet. Så kan mycket väl vara fallet. Sedan har det gått hål på den så att den blivit kvar, säger han.

Skulpturen är ett monu- ment över den okända båten, berättar han.

– Konstverke­t består av två delar: Skulpturen i sig, som är ganska traditione­ll i brons. Man har också rensat kring pråmen så att en bit av skrovet sticker fram och sett till att den är belyst om kvällarna.

Från början fanns det idéer om att bygga något lekfullt ute på ön Pråmholmen, men det räckte inte pengarna till.

– Man får inte gå på ön heller, det är sankt och lite farligt. Det blev lite av ett musealt båtmonumen­t istället, det finns flera sådana runtom i Stockholm.

Bilden som Martin Tebus tror är från 1960-talet har använts som förlaga. Men under invigninge­n kom en man fram till honom och berättade att han är uppväxt i Sundbyberg och att han lekte med den som barn. Mannen trodde att båten sjönk på 1930- eller 40-talet.

– Färgen satt kvar på bilden och jag tror inte att färg sitter kvar så länge. Men vem är jag att ifrågasätt­a hans minnen?

Läsare som vet mer om båten och holmen är välkomna att höra av sig – Martin Tebus är beredd att ändra på skylten om det skulle visa sig att han har fel.

– På skylten står det 1960-talet, men det är för att jag inte hade något annat att gå på.

Man har sett till att den är belyst om kvällarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? AVTÄCKT. Såhär ser det ut under vattnet... På ett ungefär.
FOTO: ULRICA ANDERSSON AVTÄCKT. Såhär ser det ut under vattnet... På ett ungefär.
 ?? FOTO: SUNDBYBERG­S MUSEUM OCH ARKIV ?? ARKIVERAT. Bilden togs åtminstone på den tiden det fortfarand­e syntes att en båt hade sjunkit i Bällstaån. Martin Tebus har fått den från Sundbyberg­s museum och arkiv.
FOTO: SUNDBYBERG­S MUSEUM OCH ARKIV ARKIVERAT. Bilden togs åtminstone på den tiden det fortfarand­e syntes att en båt hade sjunkit i Bällstaån. Martin Tebus har fått den från Sundbyberg­s museum och arkiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden