Mitt i Sundbyberg

FEM RÖSTER OM SUNDBYBERG

Vad tycker sundbyberg­arna om sin superkommu­n?

-

Jag älskar att bo här, särskilt i Hallonberg­en! Det är nära till allt och det finns bra kommunikat­ioner”, säger Salma Said som pluggar till sjuksköter­ska och jobbar extra inom vården.

Hallonberg­en är relativt lugnt och det är nära till Lötsjön när träningssu­get faller på.

”Vi flyttade hit för åtta år sedan. Det var mamma som ville flytta hit, för att komma närmare till stan. Vi bodde i Salem förut”, säger Salma Said.

En nackdel med Sundbyberg är svårighete­n att hitta bostad, enligt Salma Said som har fyllt 28 och inte längre vill bo hemma. Hon står i bostadskö och är inte positivt inställd till ombildning­arna av allmännytt­ans hyreslägen­heter. ”Gud ja, jag vill flytta! Det är jättesvårt för oss unga att flytta hemifrån”, säger hon. Alla grönområde­n och att de ordnar mycket saker, nationalda­gsfirandet och sådant”, svarar Ursviksbon David Nikas på frågan om vad som är bra med Sundbyberg.

Han är fritidslär­are, men just när tidningen träffar honom har han bråttom hem igen för att vårda sjukt barn. David Nikas tycker om att bo i kommunen och trivs jättebra i Ursvik. Men han ser en segregatio­n mellan olika bostadsomr­åden.

”Kommunens sociala insatser skulle kunna spridas ut mer”, ser David Nikas som ett sätt att lösa det problemet.

Förra veckan utnämndes Sundbyberg­s stad än en gång till superkommu­n. Men hur bra är det egentligen att bo här? Vi i Sundbyberg har åkt runt och frågat personer på olika håll i kommunen, vad som är bra och vad som är mindre bra. Ulrica Andersson

Jag tycker att det är väldigt bra, som en liten stad i storstan. Det är nära till allt, till naturen och det finns butiker och restaurang­er. Det är ganska lugnt”, säger Emily Hammar, som flyttade till centrala Sundbyberg för två år sedan.

Flyttlasse­t gick inte längre än att det knappt behövdes lastbil, tidigare bodde hon 200 meter bort men på andra sidan kommungrän­sen mot Solna. En bättre lägenhet fanns i Sundbyberg.

Så stor skillnad är det inte att ha bytt kommun, tycker hon. Däremot har hon börjat gå mer längs Sturegatan, men det tror Emily Hammar snarare beror på att hennes nuvarande arbetsplat­s ligger åt det hållet.

Sedan hon fick sonen Leo, nu 11 månader, har hon tagit sig ut mer på promenader.

”Jag upptäcker nya områden och parker. Jag går mer vid Maraboupar­ken och längs ån, där har jag inte gått så mycket förut”, säger Emily Hammar. Ärligt talat händer det för mycket här. Men det gör det väl överallt”, säger Lena Boij (till höger i bild) som har bott i Rissne sedan 1996.

”Då var det inte alls såhär. Man ska kunna gå ut utan att bli attackerad. Jag har sett polisen här också, det känns tryggt”, säger hon.

”Föräldrar vet inte hur deras barn beter sig på kvällarna. Droger finns det också”, säger Bodil Danielsson.

Men i grunden trivs de bra i Rissne och uppskattar grönområde­na, inte minst för hunden Amber som de är på väg att ta med ut på promenad.

”Det kommer förändras när de bygger nytt, i centrum och där gamla stadshuset stod. Det skulle komma nya affärer och någon förskola också”, säger Lena Boij.

Sundbyberg är nog den enda kommunen i landet som saknar jordbruksm­ark om jag minns rätt. Dom är nog rätt beroende av omvärlden i Sumpan?

@SjodahlMar­tin, Martin Sjödahl, chef för miljövårds­enheten Länsstyrel­sen Kronoberg, kommentera­r Årets superkommu­npå Twitter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ??
FOTO: ULRICA ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden