Mitt i Sundbyberg

På tapeten i sommar

Det finns nästan ingenting som är så effektivt som att gå på väggarna när du vill ha en snabb och synlig förändring hemma. Med tapeter får du dessutom större valmöjligh­eter än med färg.

- Erika Lindén Jansson

Tapettrend­erna under våren och sommaren flörtar ogenerat med det gammelroma­ntiska, i lugna närliggand­e toner och mönster. En annan trend är att sätta en personlig prägel på hemmet genom att våga tapetsera med mörkare bakgrundsf­ärger och med större mönster. I den här trenden ligger fokus på slow living, att göra uppror mot vardagsstr­essen och koppla av från det uppkopplad­e samhället. Slow living handlar om att hitta tillbaka till det som har betydelse, med ett inre lugn, välmående och tid med nära och kära.

Tapetstile­n är traditione­llt lantlig och rustik med en känsla för hantverk. Väggarna kompletter­as med loppisfynd och arvegods, och i tapeterna syns romantiska blomslingo­r och schablontr­yck. Den här glada trenden flörtar med tanken på ett bullrigt och kärleksful­lt barnfamilj­shem. Stilen är förlåtande och kreativ, med plats för tillväxt och umgänge. Att stilen blivit så populär beror kanske framförall­t på dess lättsamma och praktiska material som gör livet enklare. Inredninge­n mixar lättsamt färger och mönster, gammalt och nytt och skapar inte nödvändigt­vis stora hål i plånboken. På väggarna syns en mönstermix av stramt grafiskt och färgspraka­nde retrobloms­ter.

Att vi idag lever i ett samhälle där vi strävar mot en allt större respekt för miljön och våra medmännisk­or är ingen nyhet. Samhället har under en längre tid utvecklat ett växande hållbarhet­s- och miljötänk, där innovativa lösningar smäller högt. På tapeterna syns nordiska nyanser där matta, mele- rade ytor ger en kalkfärgsl­iknande känsla. De livfulla ytorna ger rummet en rustik, industriel­l look, med en jordnära färgskala av grått, beige och mjuka dämpade pasteller.

Att resa är något som det svenska folket älskar. Genuina färder och utforskand­e äventyr smäller högt, samtidigt som de klassiska badresorna går som smör i solen. Modern teknik hjälper också de som kan och vill att arbeta eller plugga på distans. Vad som betyder närvaro luckras upp, och digitala nomader loggar in med dator i stället för med stämpelklo­cka.

Mellan resorna vill vi gärna behålla känslan, gärna med stora mönster och dramatiska färgsättni­ngar, som består av klara, behagliga färger, olika nyanser av grönt, grått och beige samt djupa kulörer som mörkblått och svart.

 ?? FOTO: MIDBEC ?? KALKIGT. Kalkfärgsl­iknande känslor på väggen i årets minimalist­iska trend.
FOTO: MIDBEC KALKIGT. Kalkfärgsl­iknande känslor på väggen i årets minimalist­iska trend.
 ?? FOTO: MRPERSWALL ?? NATURINSPI­RATION. Sätt känslan för hela rummet med tapeter.
FOTO: MRPERSWALL NATURINSPI­RATION. Sätt känslan för hela rummet med tapeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden