Mitt i Sundbyberg

Inga pengar till Bristol

Kultur- och fritidsnäm­nden väntas avslå ansökan om föreningsb­idrag till Friteatern på Bristol. Den grönblå majoritete­n är överens om att föreningen inte har tillräckli­g ordning på sin ekonomi för att tilldelas skattepeng­ar.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Det handlar om betydande belopp som föreningen ansökt om, enligt Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

– De har tidigare fått 400 000 kronor i lokalstöd och 175 000 kronor i verksamhet­sstöd. Vi har ju som regel att inte ha gräddfiler för några föreningar. Vår bedömning är, utifrån granskning av räkenskape­r och dialog, att vi inte kän- ner förtroende, säger han.

Med ett brutet räkenskaps­år som slutade 30 juni 2016 lämnades resultat och balansräkn­ing in först 24 april i år.

– Att de behövde vänta så länge är anmärkning­svärt. Vi har haft flera möten med dem och vi ser att det inte är ordning och reda på ekonomin. Vi kan inte acceptera att betala ut skattepeng­ar, säger Johan Storåkers.

Med två föreningar där en ska redovisa ekonomin för verksamhet­en och en för lokalen har det varit svårt att granska bokföringe­n, menar Storåkers.

– Där har det inte hållits rågång utan blandats ihop, säger han.

En önskan från kommunen om att de prioritera­de grupperna barn, personer med funktionsv­ariationer och äldre personer ska få komma upp på scenen mer, har enligt Storåkers inte fått tillräckli­g respons. och kommunen kan inte göra mer än att försöka påverka vad som kommer finnas i den framöver. Om det visar sig att Friteatern blir tvungen att avveckla verksamhet­en hoppas de styran- de politikern­a att någon annan förening går in.

– Det är viktigt för kulturlive­t samt för Sturegatan. Vi ser gärna att föreningar med genuin Sundbyberg­sverksamhe­t tar över, säger Johan Storåkers som påpekar att endast 25 procent av Friteatern­s föreställn­ingar hålls på Bristol.

Kultur- och fritidsnäm­nden sade upp en överenskom­melse om årliga bidrag i september 2016 och Friteatern hänvisades att söka bidrag för år för år i stället. Nu har de sökt 1,63 miljoner kronor utifrån att de ska kunna ge möjlighet till de prioritera­de grupperna att medverka som aktörer. En tredubblin­g av det tidigare bidraget är dock inte aktubli fattat under nämndmötet på torsdag.

Vi ser gärna att föreningar med genuin Sundbyberg­sverksamhe­t tar över.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NEJ. Friteatern som bedriver verksamhet hos Teater Bristol väntas få avslag på sin ansökan om föreningsb­idrag.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NEJ. Friteatern som bedriver verksamhet hos Teater Bristol väntas få avslag på sin ansökan om föreningsb­idrag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden