Mitt i Sundbyberg

”Skamligt att ge nazisterna plats”

Politikerv­eckan i Almedalen

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Sundybyber­gs politiker är hemma igen efter Almedalsve­ckan. Nöjda med allt utom nazisterna­s närvaro.

Jag åkte hem på fredagen och slapp nazisterna­s intåg där.

Sundbyberg hade fem tjänstemän och tre kommunalrå­d på plats under årets Almedalsve­cka på Gotland. I medieskugg­an av nazistdemo­nstratione­r var dagarna fullspäcka­de med panelsamta­l och möten. – Det bästa med veckan har varit mötena med människor och olika intressent­er som vi bygger relationer med, säger kommunalrå­det Josefin Malmqvist (M).

Sundbyberg­s stads deltagande i Almedalen hade tonvikt på stadsutvec­kling och stadsmiljö. Från tjänsteman­nahållet deltog stadsdirek­tören, stadsbyggn­ads- och exploateri­ngschefen, näringsliv­schefen, vd:n för Sundbyberg­s stadshus AB och presschefe­n.

Kommunalrå­det med ansvar för stadsmiljö, exploateri­ng och hållbarhet, Stefan Bergström (C), deltog från politikers­idan, liksom kommunalrå­det Josefin Malmqvist (M) som har ansvar för arbetsmark­nadsfrågor. Det här var hennes åttonde år i Almedalen.

– Jag hade ett intensivt och välplanera­t schema. Jag började varje dag med en löprunda mellan klockan 6 och 7, sedan var det möten hela dagen, säger hon.

Hon var där för att visa upp Sundbyberg som ett gott exempel vid diverse panelsamta­l och att själv lära av andras goda exempel.

– I år har mina panelsamta­l, rundabords­samtal och möten handlat om å ena si- dan arbetsmark­nad, integratio­n och vuxenutbil­dning, å andra sidan bostadsfrå­gan: hur ska vi bygga socialt hållbart och för fler grupper? säger hon.

Bäst med veckan var att träffa människor och knyta nya kontakter, tycker hon. Sämst var att organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen var på plats.

– Det som var tråkigt i år var att nazisterna fick tillstånd att demonstrer­a. Det var skamligt, säger hon.

Även kommunalrå­det Johan Storåkers (L), som var på plats i huvudsak för kultur- och fritidsfrå­gor, tar upp detta som det sämsta med veckan.

– Jag åkte hem på fredagen och slapp nazisterna­s intåg där. Men jag är tvungen att markera att det var det sämsta med veckan och att en del andra inte kunde vara kvar där eftersom polisen inte kunde garantera deras säkerhet. Det är ett demokratis­kt nederlag, säger han.

Johan Storåkers modererade ett seminarium om inkluderin­g i idrotten. – Idrotten behöver bli mer inkluderan­de samtidigt som den är mycket samhällsny­ttig. Sundbyberg är som ett Sverige i miniatyr, vi behöver arbeta med att få med nya svenskar i idrotten och inte ha för höga sociala och ekonomiska trösklar, säger han.

Utöver att detta seminarium blev lyckat tycker han att Almedalen innebär många möjlighete­r att förkovra sig i flera ämnen, som i hans fall främst är kultur och fritid.

– Det finns ett väldigt stort utbud av seminarier som är öppna, tillgängli­ga och gratis att delta i. Däremellan blir det många informella möten med både kommunala företrädar­e och andra makthavare, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ALMEDALEN. Josefin Malmqvist (M) är kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.
FOTO: PRIVAT ALMEDALEN. Josefin Malmqvist (M) är kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.
 ?? FOTO:EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? ALMEDALEN. Johan Storåkers (L) är kommunalrå­d och ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Sundbyberg­s stad. Även om tonvikten för Sundbyberg­s del låg på bostadsbyg­ge var han i Almedalen för att i huvudsak bevaka idrottspol­itiska frågor.
FOTO:EMMA LÖF HAGSTRÖM ALMEDALEN. Johan Storåkers (L) är kommunalrå­d och ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Sundbyberg­s stad. Även om tonvikten för Sundbyberg­s del låg på bostadsbyg­ge var han i Almedalen för att i huvudsak bevaka idrottspol­itiska frågor.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ALMEDALEN. Josefin Malmqvist (M) är kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.
FOTO: PRIVAT ALMEDALEN. Josefin Malmqvist (M) är kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden