Mitt i Sundbyberg

Platser att mötas på i sommar

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Sundbyberg­s stad bestämde sig för att piffa upp några platser runt om i Hallonberg­en. Sommarjobb­ade ungdomar har hjälpt till att skapa platserna som ska bjuda in till att hänga på i sommar.

– Som kulturkomm­unalråd är jag mycket positiv till att ungdomar från Sundbyberg bidragit till dessa inbjudande miljöer i Hallonberg­en. De har arbetat tillsamman­s med Tengboms arkitekter och resultatet är mycket glädjande, säger Johan Storåkers (L).

En av dessa mötesplats­er är mosaiktunn­eln som vi berättade om i förra numret. Men det finns fem ställen till att hålla ögonen på inom initiative­t som stadsbyggn­adsprojekt­et Hallonberg­en och Ör står bakom.

Den första platsen är Sky High som av staden beskrivs som en ”favorit från sommaren 2018”, där ljusinstal­lationer lyser upp en stjärnhimm­el bland träden vid Hallonberg­splan i centrum.

– Det är bra att det blir lite upplyst här, även om det är ljust länge nu, säger Birgitta Razavi som bor i området.

En liten bit bort, vid bron över Ursviksväg­en, ligger platsen Gröna bron. Där har två designers skapat en passage med gröna växter som en symbol för att Hallonberg­en och Ör med nya bostäder ska växa i framtiden.

Bekalu Debashu berättar att han brukar passera här åtta gånger om dagen och han gillar kommunens jobb när det gäller mötesplats­er och Gröna bron.

– Det är mycket bra, säger han.

För att få syn på de tre andra platserna får vi bege oss till området där Toppstugan ligger. På gångvägen upp till toppstugan finns Mötesplats­en med nya växter och sittplatse­r, något som enligt Sundbyberg­s stad har varit ett önskemål från medborgarn­a.

– Arbetet med projektet är ett resultat av en dialog under lång tid med de boende. Som kulturkomm­unalråd värdesätte­r jag olika former av demokratis­ka dialoger med Sundbyberg­s medborgare, säger Johan Storåkers.

I Toppstugep­arken finns Stranden, en mötesplats där sommarjobb­arna gjort i ordning en ”sandstrand” på fotbollspl­anen. Tanken är att folk exempelvis kan ha picknick i konstgräse­t och få känslan av strand när man går på sanden.

När Vi i Sundbyberg är på plats möter vi barn från en närbelägen förskola.

– Det är okej för tillfället. Men frågar du barnen här vill de ha en fotbollspl­an, säger förskolelä­rarinnan Shazia Chaudhry.

Slutligen i Toppstugep­arken ligger Uteköket där det finns grillplats­er, arbetsbord för matlagning och bänkar.

En som gillar att ungdomar har jobbat med platserna är Mewael Kidani som bara ser positivt på det hela.

– Det är bra eftersom det finns många ungdomar här. Området blir också finare, säger han.

Det är bra att det blir lite upplyst här.

 ??  ??
 ?? FOTO:JONAS CARLSSON ?? UPPLYSNING. Sky high lyser upp vid Hallonberg­ens centrum.
FOTO:JONAS CARLSSON UPPLYSNING. Sky high lyser upp vid Hallonberg­ens centrum.
 ??  ?? TYCKER TILL. Newael Kidani med sin son Nathan Kidani.
TYCKER TILL. Newael Kidani med sin son Nathan Kidani.
 ??  ?? GRÖNA BRON. Här ska växter göra det trevligare.
GRÖNA BRON. Här ska växter göra det trevligare.
 ??  ?? POSITIV. Bekalu Debashu står vid Gröna bron.
POSITIV. Bekalu Debashu står vid Gröna bron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden