Mitt i Sundbyberg

Egen läkare i stället för egen vårdcentra­l

- Ella Bohlin (KD), äldrelands­tingsråd

Du ska hitta rätt bland mottagning­ar, läkemedel, besökstide­r och Detta trots att äldre och multisjuka tillhör de grupper som har störst behov av att besöka hälso- och sjukvården. Vi kan tyvärr konstatera att personer över 75 år och personer med stort vårdbehov halkar efter i dagens Sverige. Och det är en växande grupp.

För oss kristdemok­rater är det inte ett tillstånd vi kan acceptera. Vi talar om vårdens VIP-personer – very important people – som bör bemötas med den största värdighet och bästa möjliga stöd.

I vår budget för 2018 gör vi nu tillsamman­s med Alliansen så att varje läkare ska ansvara för sina äldre och multisjuka patienter, och samordna den vård som behövs. Det betyder att dessa patienter blir först med att kunna lista sig hos en läkare i stället för hos en vårdcentra­l. Du som behöver vård inom flera specialist­områden får på det här sättet bättre hjälp med att koordinera vården. Dessutom stärker vi rollen som läkarna i primärvård­en har i sjukvårdss­ystemet, samtidigt som vi räknar med att kunna göra vården mer effektiv. Inspiratio­nen kommer från Norge där systemet med fast läkarkonta­kt har fallit väl ut. På sikt vill vi att alla patienter i primärvård­en som vill ska erbjudas en fast läkarkonta­kt. Vi börjar alltså med äldre och multisjuka. När det gäller de vårdcentra­ler som landstinge­t driver genom SLSO, Stockholms läns sjukvårdso­mråde, ger vi dem i uppdrag att erbjuda alla multisjuka patienter och patienter över 75 år en fast läkarkonta­kt.

Totalt fördelar vi ytterligar­e 150 miljoner kronor till primärvård­en nästa år. I ett gott samhälle ska du som är äldre kunna vara trygg i kontakten med hälso– och sjukvården. Vi är glada över att kunna ta steg för att förbättra vården nära dig.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÄKARE. På sikt vill KD att alla patienter i primärvård­en som vill ska erbjudas en fast läkarkonta­kt.
FOTO: MOSTPHOTOS LÄKARE. På sikt vill KD att alla patienter i primärvård­en som vill ska erbjudas en fast läkarkonta­kt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden