Mitt i Sundbyberg

Slutligen är det upp till oss

- Ann Helleday

I sina Minnen funderar Torgny Lindgren kring frågan om det finns ett slutligen. Han säger: ”Slutligen finns inte. Samtidigt har jag försökt att visa att slutligen egentligen måste finnas. Skrivandet mister sin mening utan slutligen”.

Vad gäller slutligen? Att slutligen kommer klimatförä­ndringen att hota civilisati­onens existens? Att slutligen kommer civilisati­onen att reagera kraftfullt på hoten från klimatförä­ndringen?

Slutligen – effekten av en process ovan mänsklig vilja och organiseri­ng. Gör vi ingenting åt den obevekliga klimatförä­ndringen, kommer slutligen… något att inträffa.

”Det sunda förnuftet kan egentligen inte besvara en enda fråga” fortsätter han. Neej – men slutligen kommer det visa sig om oron, hoten, forskninge­n bekräftas. Jordens civilisati­oner har mycket svårt att organisera åtgärder som effektivt stoppar den pågående globala uppvärmnin­gen.

Nu meddelas, att trots att koldioxidu­tsläppen planar ut, fortsätter dess halt i atmosfären att öka. Atmosfären, en skyddande men också instängand­e filt runt jorden, tjockt som skalet runt ett äpple. Dess ökande halt av CO2 tätar filten. En större mängd energi i form av värme kommer in till jorden än vad den släppa ut. Obalansen ökar. Temperatur­en fortsätter att stiga.

Hav, mark och skog binder ca 50 procent av alla utsläpp. Resterande 50 procent måste skäras ner och bindas i växande skogar och förbättran­de markanvänd­ning för att halten i atmosfären skall sluta att stiga. Mer än procent måste bindas för att halten i atmosfären skall börja sjunka! Mycket mer – om vi inte överlåter en oerhörd mängd koldioxid i atmosfären till kommande generation­er att leva med och försöka binda.

Slutar vi med fossila bränslen och samtidigt ökar skogsareal­en går vi åt rätt håll. Uppgiften är gigantisk. Det räcker inte att utsläppen planar ut. Vi behöver klara mycket mer. Vad gör vi slutligen med hoten, oron, kunskapen? Kommer civilisati­onen slutligen att klara denna omställnin­g?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden