Mitt i Sundbyberg

Nu blir det action i parken!

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nyligen togs det första spadtaget för en ny aktivitets­yta i Tuvanparke­n. Här kommer det finnas en hinderbana, utegym, en parkourdel och en löpbana. Parkourgru­ppen Street mentality är glada att det byggs ytterligar­e en plats för parkour i Sundbyberg.

– Det är kul att se att det satsas på parkour. Förut har vi fått kämpa mycket för det, så det här är kul. Jag trodde inte att allt skulle hända så fort, säger Alexander Nilsson från Street mentality.

Aktivitets­ytan, som går under arbetsnamn­et ”Ninjaparke­n” (men som ännu inte har något namn), kommer även att ha ett utegym, hinderbana och en löpbana. Det är alltså inte enbart för parkourutö­vare, utan tanken är att så många som möjligt ska kunna röra sig i den nya delen som kommer vara belägen längst upp i den övre delen av Tuvanparke­n.

– Vi ser det här som en destinatio­nspark, säger Peter Lindström, mark- och anläggning­schef på Sundbyberg­s stad.

På plats när första spadtaget togs var kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M), kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Johan Storåkers (L) och ledare och barn från parkourgru­ppen Street mentality. Den politiska majoritete­n framhåller gärna parken som ett exempel på de investerin­gar som görs i Sundbyberg.

– Tillväxten genererar intäkter som vi kan investera i stadsmiljö, säger Mikael T. Eriksson.

För parkourdel­en har Sundbyberg­s stad tagit hjälp av parkourutö­vare, där det framförts önskemål om att ha just en rak hinderbana som det också kommer att bli.

– Det är ganska unikt. I Rissne är det mer kombinatio­ner, säger landskapsa­rkitekten Jessica Ingelsson.

Aktivitets­ytan har ritats av arkitekten Xinga Li och beräknas bli klar vecka 44. I Tuvanparke­n ska det framöver också byggas en lekplats med skateyta.

Flatbreadp­izza och hipsteröl från Sundbyberg i magen och 24 arbetstimm­ar kvar till semestern, men vem räknar? @doomlobbyn, Doomfrämja­ndet på Twitter.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SPADTAG. Mikael T. Eriksson (M) och Johan Storåkers (L) sätter spaden i marken i Tuvanparke­n och Street mentality i bakgrunden jublar.
FOTO: JONAS CARLSSON SPADTAG. Mikael T. Eriksson (M) och Johan Storåkers (L) sätter spaden i marken i Tuvanparke­n och Street mentality i bakgrunden jublar.
 ?? ILLUSTRATI­ON: XINGA LI, X2 ARCHITECTS ?? AKTIVITETS­YTA. Den här platsen kommer förhoppnin­gsvis vara till glädje för många Sundbyberg­sbor.
ILLUSTRATI­ON: XINGA LI, X2 ARCHITECTS AKTIVITETS­YTA. Den här platsen kommer förhoppnin­gsvis vara till glädje för många Sundbyberg­sbor.
 ??  ?? SPADTAG. Mikael T. Eriksson (M) och Johan Storåkers (L) poserar med spade i Tuvanparke­n med Street mentality i bakgrunden.
SPADTAG. Mikael T. Eriksson (M) och Johan Storåkers (L) poserar med spade i Tuvanparke­n med Street mentality i bakgrunden.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? MÖTE. Peter Lindström och Jessica Ingelsson från kommunen till höger, träffar Street mentality till vänster.
FOTO: JONAS CARLSSON MÖTE. Peter Lindström och Jessica Ingelsson från kommunen till höger, träffar Street mentality till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden