Mitt i Sundbyberg

Team mot familjevål­d avvecklas

Familjevål­ds teamet med bas i Sundbyberg kommer att försvinna i sin nuvarande form vid årsskiftet. Ett gemensamt avtal med sex andra kommuner har sagts upp.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Familjevål­ds teamet vänder sig till män och kvinnor över 16 år som utövar våld mot personer de har en nära relation till.

– Verksamhet­en är uppskattad, senast i våras hade de öppet hus, säger opposition­srådet Jesper Wiklund (V) som är kritisk till en avveckling.

Två anställda finns i Sundbyberg, men stödet har erbjudits även i andra kommuner.

Verksamhet­en startade 2008 då ett kommungeme­nsamt avtal tecknades mellan Sundbyberg, Solna, Sollentuna, Sigtuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Järfälla. Alla kommuner har bidragit till finansieri­ngen.

Avtalet har sagts upp med slutdatum 31 december 2017. Upplands Väsby kommun skriver i sitt beslut att även om man försökt informera om insatsen har besöken minskat. Den kommun som nyttjat verksamhet­en mest är Sundbyberg, konstatera­r de.

Att stöd riktas även till våldsutöva­rna är tyvärr ovanligt, enligt Jesper Wiklund. Han hade inte räknat med vad han beskriver som en nedläggnin­g.

– Både jag och förvaltnin­gen blev förvånad. Vi borde lyfta upp det gemensamt på politisk nivå för att hitta en lösning, säger han.

Sundbyberg­s stad har inte fattat några politiska beslut om hur situatione­n ska lösas framöver. Än så länge ligger frågan på tjänsteman­nanivå, enligt Josefin Malmqvist (M), social- och arbetsmark­nadsnämnde­ns ordförande.

– I samma form kommer det inte vara kvar eftersom de andra kommunerna inte vill vara med. Men hur vi ska fortsätta jobba får vi ta ställning till, det är en fråga inför verksamhet­splanen 2018, säger hon.

På familjevål­ds teamet och stödteamet för våldsutsat­ta finns i dag sammanlagt fyra tjänster, varav två har finansiera­ts genom det nu avslutade samarbetet. Sundby- bergsstad har arbetsgiva­ransvaret för alla tjänsterna.

I samband med att familjevål­ds teamet avvecklas, föreslås ä venen avveckling av stödteamet. Istället ska två nya tjänster inrättas, inom enheten barnskydd.

”Hur vi ska fortsätta jobba får vi ta ställning till.”

Fördelar med detta är, enligt kommunen, att allt arbete med våld i nära relationer samlas. Detta bedöms vara mer kostnadsef­fektivt, ge ett ökat helhetsper­spektiv och större möjlighete­r att vara flexibel i fråga om hur och var behandling sker.

”Genom att inrätta nya tjänster inriktade mot våld i nära relationer med specifik kompetens i frågorna ges möjlighete­r att utveckla arbetet ytterligar­e”, skriver so- cial- och arbetsmark­nadsförval­tningen.

Efter semesterpe­rioden kommer kompetense­n hos de anställda att utvärderas utifrån de krav som ställs på de nya tjänsterna. För de som eventuellt inte erbjuds en ny tjänst ska möjlighete­r till omplacerin­g undersökas.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Josefin Malmqivst (M), kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.
FOTO: MICHAEL FOLMER Josefin Malmqivst (M), kommunalrå­d och ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? AVVECKLING. De andra kommunerna vill inte betala för det Sundbyberg­sbaserade familjevål­dsteamet längre.
FOTO: ULRICA ANDERSSON AVVECKLING. De andra kommunerna vill inte betala för det Sundbyberg­sbaserade familjevål­dsteamet längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden