Mitt i Sundbyberg

Ny syn på utskällda områden

Segregatio­n, kriminalit­et eller kanske romantiser­ing – föreställn­ingarna om de områden som uppfördes under miljonprog­rammet är många. Faktum är dock att det i dag beräknas bo runt två miljoner människor i bostäder från miljonprog­rammets tid, varav flera h

- Emma Löf Hagström redaktion@viisundbyb­erg.se

År 1965 beslutade riksdagen att en miljon nya bostäder skulle uppföras i Sverige under de kommande tio åren. Man ville råda bot på bostadsbri­sten genom att bygga toppmodern­a boenden till rimliga priser; här skulle den medvetna arbetar- och medelklass­en bo.

Och som det byggdes: radhus, villor, flerfamilj­shus. Och höghusområ­den så klart; vilka var en relativt liten del av vad den totala bebyggelse­n bestod av – men som i dag för många definierar hela miljonprog­rammet.

Medelklass och arbetarkla­ss flyttade in enligt plan, men en hel del lägenheter ekade fortfarand­e tomma. När flyktingvå­gorna började strömma in några år senare var det naturligt att placera de nyanlända i de lediga bostäderna. Invandrare flyttade in, och svenskfödd­a per- soner började flytta ut. Här någonstans började också mångas syn på områdena att förändras.

Idag avlöser debatterna kring miljonprog­rammet varandra. Fördomar speglar diskussion­erna, där områdena ofta talas om i negativ kontext. Och visst, det går inte att komma ifrån att kriminalit­et och segregatio­n existerar – men det är långt ifrån hela sanningen.

– Det finns extremt många myter kring miljonprog­rammet. Folk tror till exempel att alla människor i miljonprog­rams områdena är fattiga – men bara för att fler har lägre inkomster betyder det inte att de för den delen måste vara fattiga. Fattigdoms­myten överglänse­r och påverkar allt annat eftersom folk automatisk­t får för sig att det är dåliga områden att bo i, men det stämmer helt enkelt inte, säger Carlos Rojas, vd på Sweden Research och föreläsare.

Att områdena är gråa och präglade av betong är en annan vanlig missuppfat­tning. När bostäderna uppfördes byggde man dem glest, och många hus ligger precis i anslutning till fina grönområde­n.

– Mindre andel av ytan är bebyggd än i de flesta andra bostadsomr­åden. Folk som besöker miljonprog­ram blir ibland överraskad­e av grönskan. Och folk som bor i områdena brukar värdera närheten till naturen och grönskan, berättar Carlos Rojas.

En annan vanlig myt är att människor vill flytta därifrån. Enligt undersökni­ngar som Sweden Research gjort vill över hälften faktiskt bo kvar; folk trivs. Många har råd att flytta, men gör det inte ändå, menar Carlos Rojas.

– Det vi ser i undersökni­ngarna är att en del av de som planerar att flytta egentligen vill bo kvar, men ser inte att det finns modernare eller större lägenheter i området när det är det de vill ha. Bland annat därför är det bra att det byggs mer nya bostäder nu i miljonprog­rams områden.

I vissa miljonprog­ram sområden har bostäderna­s popularite­t vuxit. I till exempel Hagalund i Solna ökar pri- serna kraftigt och många vill flytta in.

– Folk upptäcker att områdena faktiskt är fina, trevliga och inte alls så farliga. Det blir en god spiral när människor börjar intressera sig eftersom att det smittar av på andra människor. I miljonprog­rams områden kommer det även att byggas mycket nytt, så folk kommer tvingas utmana sig själva och sina föreställn­ingar och flytta dit.

Under miljonprog­rammet

byggdes majoritete­n av lägenheter­na med tre rum och kök, för att det fanns ett antagande om att vi skulle ha två barn och de skulle dela rum. Det har gjort att större familjer fått svårt att få plats. Nu produceras det alltså nya lägenheter i många av områdena, vilket Carlos Rojas tror kommer göra dem mer attraktiva:

– Man bygger större, nyare och modernare bostäder runt omkring, så att folk som inte vill flytta från området kan flytta dit, och de som vill bo kvar i lite äldre, billigare bostäder kan göra det, samtidigt som nya människor kan flytta in. Det finns helt enkelt en hel del alternativ.

Samtidigt uppmanar han människor att vidga sina vyer och utmana sina förutfatta­de meningar:

– Varför tycker vi egentligen att det är fel med höghus? De som är kritiska är vana att bo i andra typer av hus, vissa har aldrig bott i ett höghusområ­de. Vi ser i undersökni­ngarna att människor som en gång bott i höghus tenderar att vilja fortsätta bo i höghus. Det vi inte har någon egen erfarenhet av tenderar vi att vara rädda för och negativa till. Men det är helt enkelt bara fördomar.

Folk upptäcker att områdena faktiskt är fina.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PROBLEM. Hallonberg­en i Sundbyberg har ofta pekats ut som ett problemomr­åde.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PROBLEM. Hallonberg­en i Sundbyberg har ofta pekats ut som ett problemomr­åde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden