Mitt i Sundbyberg

S svarar KD om vården

DEBATT. Ella Bohlin (KD) protestera­de i en debattarti­kel i Vi i Sundbyberg nummer 28/2017 mot att vården i Stockholm är splittrad och att detta särskilt drabbar multisjuka och äldre. Bohlin verkar glömma att hon själv och alliansen styrt landstinge­t i mer

- Dag Larsson (S), opposition­slandsting­sråd

Alliansens politik har gått ut på att stycka upp vården i ständigt fler delar som inte samarbetar med varandra. Vården har därmed blivit allt svårare att orientera sig i samtidigt som patienten fått ett allt större ansvar för att själv organisera sin vård. För den som har komplexa behov eller saknar resurser att vara en upplyst konsument är det förstås inte bra.

Efter att ha bidragit till problemet i tio år vill Bohlin nu alltså ge sken av att bekämpa det. Men varken hon eller hennes allianskom­panjoner har nått insikten om vad problemet beror på. I sin budget förklarar de nämligen att fler delar av vården ska styckas av i isolerade öar. Med ena handen gestikuler­ar de mot samordning och koordinati­on – med andra handen gör de den svårare.

Vi socialdemo­krater ser inte bara att den splittrade vården drabbar äldre och multisjuka, vi förstår också hur

För patienten ska vården präglas av just samverkan.

problemet uppstått. I vårt budgetförs­lag presentera­r vi därför Vårdsamver­kan Stockholm – en alternativ vårdmodell som vilar på enkelhet, valfrihet och ansvar.

För patienten ska vården präglas av just samverkan, inte splittring och konkurrens. Till de skarpa förslagen i modellen hör att alla vårdcentra­ler ska tilldela sina patienter en Egen vårdansvar­ig (EVA) som ska vara patientens huvudkonta­kt och ta ett samlat ansvar för patientens vård.

Vi föreslår också att de goda erfarenhet­erna från TioHundra-projektet i Norrtälje – av samordning mellan landsting och kommun kring de äldres behov – tas vidare på andra platser i länet. Så kommer vi till rätta med de problem som Ella Bohlin och alliansen skapat under sin långa tid vid makten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? REPLIK. Det är alliansen som under sin tid vid makten har skapat problemen inom vården, anser Dag Larsson (S)
FOTO: MOSTPHOTOS REPLIK. Det är alliansen som under sin tid vid makten har skapat problemen inom vården, anser Dag Larsson (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden