Mitt i Sundbyberg

Historiskt segelskepp blir kollo

Forna Östersjöfr­aktaren Constantia inleder på måndag fem dagars kolloutfly­kter. Varje morgon klockan 10.00 kastar man loss från Huvudsta Strand. – Ungdomarna får hissa segel och dra i en del tampar. Och bada förstås, säger Hakon Malmborg, båtens ägare.

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

109 år gamla Constantia har de senaste åren hjälpt många barn och ungdomar att komma ut till sjöss. Nu är det dags igen. Kommande vecka ska skutan seglas ut till stränder utmed Mälaren.

– Vi har varit ute med 200 skolklasse­r och har jättevana av ungar av alla slag, men det här med dagkollo är nytt för oss.

Eftersom det inte handlar om att föranmäla sig, utan att det är ”först till kvarn” som gäller, har besättning­en ingen aning om intresset.

– Jag är helt nollställd inför om det kommer barn och ungdomar som vill med eller inte, säger Hakon Malmborg.

Barn och ungdomar mellan 10 och 20 år har möjlighet att följa med ut under en dag. Maximalt 30 per dag kan följa med på en seglings- och badtur. Står färre än fem vid kajen klockan 09.45 blir det inget seglats.

– Vi siktar nog på att stanna till vid en strand eller brygga bortåt Ekerö, Sturehov, eller liknande, säger Hakon Malmborg och be- rättar att Stiftelsen Solnaskuta­n började spåna kring kolloutfly­kter för ett par år sedan.

– Inför den här sommaren skickade vi in en ansökan till kultur- och fritidsför­valtningen i Solna Stad, på den vägen är det.

– Det blir jättespänn­ande att se om det finns ett intresse bland ungdomar, fortsätter Hakon Malmborg. När vi varit ute med skolklasse­r har motivation­en varit väldigt blandad. Nu är det ju frivilligt, men förhoppnin­gsvis finns det de som är intressera­de.

Constantia byggdes 1908, är 33 meter lång, 6,2 meter bred och tar sig fram med hjälp av två gaffelsege­l, två toppsegel och fyra försegel. Och hon gör det bra. Nyligen seglade besättning­en Constantia i en deltävling i Tall Ships Races, från Falsterbo i Skåne till Tallinn, och nådde mållinjen som fyra.

– 2016 vann vi tävlingen Fyn Runt, så nog seglar hon bra.

Constantia vann då tre av fyra race runt den danska ön. I fjärde racet seglades hon in som tvåa.

Nu är det dock varken hastighet eller öppet hav det handlar om på kollosegli­ngarna.

– Vi ska ha mysigt. Segla, äta, fika och bada. Mitt ansvar är säkerheten, reglerna är strikta och jag har tre jungmän på däck. Alla tre är lugna och erfarna sjömän, dessutom bra med ungdomar.

– Klart att ungdomarna får hjälpa till att segla båten. De får hissa segel, dra i en del tampar, skota. Vi ska ju ha roligt, säger Hakon Malmborg.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? REDO . Hakon Malmborg och hans besättning hoppas att många ungdomar vill med ut på seglings- och badkollo den här veckan.
FOTO: PRIVAT REDO . Hakon Malmborg och hans besättning hoppas att många ungdomar vill med ut på seglings- och badkollo den här veckan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? CONSTANTIA. Kl 10.00–16.00 ska Stiftelsen Solnaskuta­ns skönhet vara ute på sina fem kolloutfly­kter.
FOTO: PRIVAT CONSTANTIA. Kl 10.00–16.00 ska Stiftelsen Solnaskuta­ns skönhet vara ute på sina fem kolloutfly­kter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden