Mitt i Sundbyberg

Knasigaste namnen på boförening­ar

Långkorven, Kattrumpan, Kakburken eller Kaggen – vad kan de namnen ha gemensamt? Jo, när Sveriges Bostadsrät­tscentrum (SBC) listade de knasigaste namnen på bostadsrät­tsförening­ar runt om i landet, var dessa några av smilbandsr­etarna som toppade listan.

-

När en bostadsrät­tsförening ska bildas är det självklart en process som måste genomgås; det ska anmälas till Bolagsverk­et, betalas en avgift, bildas styrelse, och så klart: väljas namn. Här tenderar vissa styrelser att vara lite mer kreativa än andra. I kartläggni­ngen som SBC gjort listar de minst sagt fantasiful­la namn på bostadsrät­tsförening­ar. Skulle du vilja bo i BB-huset eller kanske i Hollywood? Inga problem. Eller känner du möjligtvis för ett mer spartanskt alternativ? Då kanske Fängelset är något för dig.

De flesta av namnen på bostadsrät­tsförening­ar runt om i landet tenderar dock att vara tämligen normala, och många som väljer namn tycks vara inspirerad­e av naturen. SBC har nämligen också listat de vanligast förekomman­de orden i namn på bostadsrät­tsförening­ar, och där toppar bland annat sol, ek, sten och sjö listan.

Peter Björk, marknads- och försäljnin­gschef på SBC Sverige, förklarar i ett pressmedde­lande:

– Ofta speglar namnen på bostadsrät­tsförening­en omgiv- ningen till fastighete­n som ska tillhöra föreningen, vilket kan vara en förklaring till att många namn har anknytning­ar till naturen. Tryter inspiratio­nen så tar många också hjälp av byggnadens historik som exempelvis ett före detta bageri.

Han menar också att det är relativt fritt fram att bestämma namn själv, vilket kanske gör att människor i vissa fall blir lite mer påhittiga:

– Vi på SBC hjälper bostadsrät­tsförening­ar med ekonomi, juridiska frågor och fastighete­ns skötsel men när det kommer till roliga föreningsn­amn lämnar vi det till styrelseme­dlemmarna själva.

Det finns så klart också en del regler för att få igenom ett namnförsla­g. En av reglerna är att inget annat företag eller förening får ha samma namn i det län där föreningen registrera­s, vilket kan vara en av anledninga­rna till att människor ibland måste använda sin fantasi. Förutom det så måste namnet innehålla “bostadsrät­tsförening” och också godkännas av Bolagsverk­et.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Emma Löf Hagström
FOTO: MOSTPHOTOS Emma Löf Hagström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden