Mitt i Sundbyberg

Pridebänk i Rissne dröjer

- FOTO: FELICIA KARLSSON Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

En bänk målad i regnbågsfä­rger har utlovats och till och med invigts på Rissne torg. Nu kräver Rissnebor svar på varför den inte står där.

Under Pride-picknicken 16 juni invigdes bänken i metall och med regnbågsfä­rger, som utlovats av kommunstyr­elsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) för drygt ett år sedan. En träbänk som sommarjobb­are målat i regnbågsfä­rger hade då vandaliser­ats.

Vid invigninge­n hade den nya bänken inte skruvats fast ordentligt, något som skulle göras veckan därpå.

Men bänken står fortfarand­e inte där. Nu undrar Ingunn Talleivsen, en av arrangörer­na till Rissne Pride, och flera andra Rissnebor varför.

– Jag är ju Rissnebo och har fyra barn i skolan. Jag är mån om att samhället de växer upp i är öppet och inkluderan­de. Vi har saknat den. Jag känner flera som väntar på bänken, den är jättefin, säger hon.

Förklaring­en som hon hört är att bänken inte är ordentligt fastsatt.

– De är ju skyldiga att förklara för Rissneborn­a varför den inte är där. De kan inte säga varje gång att de ska sätta fast den. Men gör det då, det är väl bara att ta fyra skruvar och borra, säger hon.

Att bänken står i ett förråd istället för på torget, är tråkigt även för de unga tjejer som målade den ursprungli­ga bänken i trä som vandaliser­ades, menar hon.

– Det är ju 14-15-åringar, nästa generation i Rissne som vill bekräftas, säger Ingunn Talleivsen.

Beskedet från stadsledni­ngskontore­t är att bänken ska sättas upp i augusti, efter semestrar och lov.

Göran Forsström, säkerhetsc­hef vid Sundbyberg­s stad, är på semester och hade inte hört att bänken inte står på plats än.

– Det finns ju ett stort po- litiskt tryck att den ska upp, säger Göran Forsström.

En analys av säkerhetsl­äget har gjorts. Under invigninge­n 16 juni hade kommunen extra resurser på plats.

I en konsekvens­analys beskrivs risker som kan uppstå.

– Det kan bli yttringar från grupper som tycker att den inte ska vara där. Då får vi bemöta det med bevakning och retorik i den mån det går, säger Göran Forsström.

”Då får vi bemöta det med bevakning och retorik i den mån det går.”

 ??  ?? FÖRSTÖRELS­E. När den ursprungli­ga Pride-bänken hade målats i juni 2016 blev den vandaliser­ad. Efteråt fick homofobisk­t klotter tas bort från husfasaden.
FÖRSTÖRELS­E. När den ursprungli­ga Pride-bänken hade målats i juni 2016 blev den vandaliser­ad. Efteråt fick homofobisk­t klotter tas bort från husfasaden.
 ??  ?? Ingunn Talleivsen.
Ingunn Talleivsen.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PICKNICK. Bänken invigdes i samband med Rissne Pride 16 juni.
FOTO: JONAS CARLSSON PICKNICK. Bänken invigdes i samband med Rissne Pride 16 juni.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden