Mitt i Sundbyberg

Unga vandrar för trygghet

För ungdomarna­s skull och för att öka tryggheten i området de kommer ifrån, har tre unga vuxna börjat nattvandra i bland annat Hallonberg­en. Samtidigt hjälper de Förvaltare­n med att hålla ett öga på den offentliga miljön.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Semir Yebio och Michael Benjaro kommer från Hallonberg­en och är kompisar sedan tidigare.

– Vi är födda och uppvuxna här, vi har familj och småsyskon. Våra barndomsmi­nnen är härifrån, både goda och mindre goda. På sistone har det varit lite oroligt och vi som är vuxna förebilder ska ge tillbaks av det goda vi fick, säger Semir Yebio.

Med anledning av att två personer mördades i Hallonberg­en en morgon i mars, ordnade kommunen ett trygghetsm­öte på Kulturcent­rum strax därefter. Då väcktes idén om att göra något för området.

Efter att ha pratat mer med varandra bestämde sig de tre vännerna för att börja nattvandra. Beroende på hur det utvecklar sig kan de tänka sig att ordna till exempel läxhjälp längre fram.

I dag är de åtta unga som nattvandra­r, fyra personer på fredagarna och fyra personer på lördagarna.

Förhoppnin­gen är att yngre ungdomar som bor i området ska slussas in i jobbet så att de kan ta över längre fram.

– Dagens ungdomar är väldigt rastlösa. Många hamnar snett. Om de ser vad vi gör kanske de anammar det i framtiden, säger Semir Yebio.

Zeineb Habib är förskollär­are på Stella Nova i Hallonberg­en och Semir Yebio idrottslär­are på Grönkullas­kolan i Rissne. Att de känner folk i området är en klar fördel jämfört med om någon skulle komma utifrån och nattvandra, menar de.

Barn och ungdomar kan prata med dem i förtroende och ska inte behöva oroa sig för att föräldrarn­a kopplas in.

– Vi är inte poliser, säger Zeineb Habib.

När idén väcktes tog de kontakt med Förvaltare­n, som erbjöd dem ekonomiskt stöd för verksamhet­en.

”Om de ser vad vi gör kanske de anammar det i framtiden.”

– Vi hade tänkt att göra det frivilligt. Men vi kollar omkring oss i området också och gör felanmälan om det är trasiga bänkar eller någon lampa som inte funkar, säger Zeineb Habib. Närmaste tiden väntar en utvärderin­g och därefter besked om en eventuell fortsättni­ng. När de har nattvandra­t har de bara mött positiva reaktioner, rentav applåder, berättar de.

Ör är det lugnaste området av de tre; Hallonberg­en och Rissne är ganska lika med ungdomar i 14–18-årsåldern som ”står och hänger”.

– De snackar skit och umgås, de spelar fotboll eller grillar vid Toppis, säger Semir Yebio.

Under nattvandri­ngarna har de inte varit med om någon incident, mer än någon som varit berusad. Däremot finns en oro kopplad till de dödsskjutn­ingar som inträffat tidigare under året.

– Folk är oroliga efter vad som har hänt, det har varit tråkighete­r i Rissne också. Men jag tror inte att någon är rädd för sitt liv, säger Semir Yebio.

 ??  ??
 ??  ?? Semir Yebio.
Semir Yebio.
 ??  ?? Zeineb Habib.
Zeineb Habib.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TRYGGA. Zeineb Habib och Semir Yebio är två av de som startat Tryggt tugg i samarbete med Förvaltare­n för att nattvandra i Hallonberg­en, Ör och Rissne. Tugg kan betyda både att prata och att hänga, förklarar de.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TRYGGA. Zeineb Habib och Semir Yebio är två av de som startat Tryggt tugg i samarbete med Förvaltare­n för att nattvandra i Hallonberg­en, Ör och Rissne. Tugg kan betyda både att prata och att hänga, förklarar de.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden