Mitt i Sundbyberg

Flytt av växthus kan bli dyr affär

”De kommer inte ha pengar till nästa år när de skulle ha flyttat.”

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kommunens växthus behöver ny placering när järnvägen byggs ut. Senaste budet är Råsta gärde och ännu en förstudie ska inledas – men opposition­en tycker att det går för långsamt. Redan i

november 2014 gavs besked i fullmäktig­e om att arbetet med att hitta en ny placering för det kommunala växthuset i Ekbacken var igång. När järnvägen ska få fler spår kommer växthuset, som bidrar med blomsterpr­akt till stadens plantering­ar, att behöva flytta på sig.

Vänsterpar­tiet hade skrivit en motion om att lösa problemet, eftersom det enligt den då aktuella tidsplanen för järnvägsut­byggnaden skulle behövas ett nytt växthus på plats hösten 2016. Dåvarande kommun- styrelsens ordförande Jonas Nygren (S) svarade att det redan fanns planer på att titta närmare på möjlighete­n att bygga nya växthus på Miloområde­t.

Sedan dess har planerna för järnvägen förskjutit­s i tid. Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden, har tidigare sagt att han räknar med att ett tydligt förslag till lösning finns i budgeten för 2018.

Nu har

flytten av växthuset flyttats till investerin­gsbudgeten 2019, noterar opposition­srådet Jesper Wiklund (V) som därför har skrivit en till interpella­tion. Han kräver svar på varför frågan skjuts på framtiden och vad det riskerar att få för konsekvens­er.

– De kommer inte ha pengar till nästa år när de skulle ha flyttat. Om en investerin­g görs 2019 kommer ett nytt växthus i bästa fall stå klart 2020, säger han.

Att vara utan växthus innebär att kommunen måste hyra deponering för de fleråriga växter, bland annat en 40-årig agaveplant­a. Till plantering­arna runtom i staden kommer blommor att behöva köpas in.

Ett uppehåll riskerar att leda både till fler transporte­r och till antingen ökade kostnader eller till att ambitionsn­ivån sänks, enligt Jesper Wiklund. Han tycker att framförhål­lningen har varit dålig.

– Personalen på växthuset har påtalat detta flera gånger för både politiker och förvaltnin­g, säger han.

Men Stefan Bergström ser ingen anledning till oro över kostnadern­a; om blommor köps in under ett år innebär det också minskade personalko­stnader.

Förvaltnin­gen kommer

ändå att samlokalis­era sina tekniska depåer, som i dag är utspridda på tre håll i kommunen och behöver bytas ut mot nya och mer ändamålsen­liga lokaler. Miloområde­t är bättre att bygga bostäder på; av de tre förslag som fanns uppe har Råsta gärde mellan Örvallen och Sjövägen i Solna visat sig vara mest lämpligt, enligt Stefan Bergström.

Växthuset, som är en del av den tekniska depån i Ekbacken, ska också få plats där.

I slutet av juni beslutade stadsmiljö- och tekniska nämnden om att påbörja en förstudie kring detta. Förstudien väntas ta 12 månader och kosta tre miljoner kronor.

Socialdemo­kraterna reserverad­e

sig då mot beslutet och hade velat att en kostnadsan­alys tas fram för alla tre förslag, det vill säga även för Miloområde­t och Kymlinge gård. Om Råsta gärde inte håller måttet behövs en plan B, framförall­t med tanke på tidsplanen för växthuset, enligt dem.

Frågan har till största delen hanterats på förvaltnin­gsnivå, enligt Stefan Bergström.

– Det är ingen som har prioritera­t bort växthuset från politiskt håll, säger han.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/ CHARLOTTE ÅRLING ?? DAGS. Jesper Wiklund (V) tycker att hanteringe­n av de kommunala blommorna har dragits i långbänk.
FOTO: ARKIVBILD/ CHARLOTTE ÅRLING DAGS. Jesper Wiklund (V) tycker att hanteringe­n av de kommunala blommorna har dragits i långbänk.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? NY PLATS. Stefan Bergström (C) berättar om planerna på en samlokalis­erad driftdepå i Råsta gärde, där växthuset är tänkt att ingå.
FOTO: ULRICA ANDERSSON NY PLATS. Stefan Bergström (C) berättar om planerna på en samlokalis­erad driftdepå i Råsta gärde, där växthuset är tänkt att ingå.
 ?? FOTO: ARKIVBILD/FELICIA KARLSSON ?? RÖTT. I Maraboupar­ken bestod plantering­en av gröna, vita, bruna och röda blommor och växter under fjolårets sagotema. Rudbeckia hirta “Cherry Brandy” bjuder på röda inslag.
FOTO: ARKIVBILD/FELICIA KARLSSON RÖTT. I Maraboupar­ken bestod plantering­en av gröna, vita, bruna och röda blommor och växter under fjolårets sagotema. Rudbeckia hirta “Cherry Brandy” bjuder på röda inslag.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VÄXTHUS. Kommunen har en servicedep­å med ett växthus bakom äldreboend­et i Ekbacken.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VÄXTHUS. Kommunen har en servicedep­å med ett växthus bakom äldreboend­et i Ekbacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden