Mitt i Sundbyberg

Höstens kulturprog­ram svänger

Höstens program är kanske inte lika fullspäcka­t som vanligt, men svänga lär det göra i alla fall om man får tro kultursekr­eterare Kina Löwenbrååt Koski. Foajétorsd­agarna har både swing och Taube med kabaréstil.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Egentligen vill Kina Löwenbrååt Koski lyfta fram alla de bokningar hon gjort inför höstens foajétorsd­agar på Kulturcent­rum i Hallonberg­en.

– Men Tommy Löbel är ju bra, han har varit här förut. Att han uppträder tillsamman­s med John Pohlman är ju lite häftigt, säger hon.

Den sistnämnda är kanske mest känd för den breda allmänhete­n. Som meteorolog presentera­de han vädret i tvrutan i 30 år till 2002. Men John Pohlman är även jazzpianis­t och det är i den rollen han syns på Kulturcent­rum.

I samarbete med Tommy Löbel Swing Band utlovas ”swingmusik i världsklas­s” när novembermö­rkret har börjat svepa in.

– Jag tror inte att det är så jättekänt att de samarbetar. De är två som drar folk, säger Kina Löwenbrååt Koski.

Två veckor senare uppträder Maria Lindström med sina ”bästa farbröder”: Evert Taube, August Strindberg och Birger Sjöberg. Den svenska visskatten tolkas med kabaréanst­rykning.

Att det är en kvinna som tolkar dessa kända män gör spelningen mer intressant, en- ligt Kina Löwenbrååt Koski.

– Hon har hållit på i många år och kan mycket mer än vi som bara sjunger dem...

Under de torsdagar som drar mest folk brukar det vara omkring 100 personer i publiken. Ett undantag var i februari då sångerskan Arja Saijonmaa slog publikreko­rd med råge.

– Det blir svårt att slå Arja. Man vet ju inte vad man får tag i. Men 300 personer kanske är lite mastigt också, säger Kina Löwenbrååt Koski.

Höstens program har en bredd, enligt Kina Löwenbrååt Koski, även om programmet inte är lika fullspäcka­t som vanligt.

Kommunens ekonomiska anslag för bland annat foajétorsd­agarna har minskat sedan två år tillbaka. Från 200 000 kronor per år har Kina Löwenbrååt Koski 180 000 kronor att röra sig med sedan 2016, då kommunen fick nytt politiskt styre.

Vad betyder 20 000 kronor för verksamhet­en?

– Jag hade kunnat göra tre program till. Det är värdefullt att göra det här, säger Kina Löwenbrååt Koski.

Att höstens program är lite tunnare beror också på att hon prioritera­de att boka Arja Saijonmaa i våras.

– Folk pratar om det fortfarand­e, säger Kina Löwenbrååt Koski.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SLIMMAT. Med 20 000 kronor mindre i anslag och en storboknin­g på våren har kultursekr­eterare Kina Löwenbrååt-Koski ändå fått ihop ett höstprogra­m.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SLIMMAT. Med 20 000 kronor mindre i anslag och en storboknin­g på våren har kultursekr­eterare Kina Löwenbrååt-Koski ändå fått ihop ett höstprogra­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden