Mitt i Sundbyberg

Pensionssy­stemet är en katastrof

Det nuvarande pensionssy­stemet ger väldigt låga pensioner. När den gamla ATP-pensionen gick i graven så utlovades en likvärdig pensionsni­vå i det nya systemet. Detta sprack.

- Bert Jagerby, flanör (V)

Under försommare­n kunde vi läsa ett antal debattarti­klar i ” Vi i Sundbyberg”, vilka handlade om kvinnors möjlighet till heltidsans­tällningar när de arbetar i stadens verksamhet­er. Från Liberalern­a, vilka ingår i stadens styre, så framhölls att andelen kvinnor som jobbar heltid har ökat och att detta inte bara påverkar den reella lönen utan även den framtida pensionen. När det gäller lönen så är det enkel matematik men när det gäller pensionen så påverkas denna marginellt. Och skälet till denna marginella påverkan ligger i själva pensionssy­stemet.

Det nuvarande pensionssy­stemet ger väldigt låga pensioner. När den gamla ATP-pensionen gick i graven så utlovades en likvärdig pensionsni­vå i det nya systemet. Detta sprack. Då hittade man på att om man jobbade i 42 år så skulle nivån säkerställ­as. Detta sprack också. För många så räcker inte ett helt yrkesliv för att få en anständig pension. Man måste jobba till 70-årsåldern. Orkar kvinnorna inom t ex kommunens äldreomsor­g att jobba till 70?

Man premieras alltså om man jobbar länge. Kan man inte det, på grund av t ex ett tungt och stressigt jobb, så finns ingen kompensati­on. Höginkomst­tagare gynnas, vanligen män. De kan dessutom lättare förlänga sitt yrkesliv och har för det mesta en bra tjänstepen­sion samt vanligen ett eget sparande.

Man premieras alltså om man jobbar länge.

Extremt låga pensioner har blivit ett slags normalläge. Många, speciellt kvinnor, hamnar i fattigdom när de går i pension. Så får det inte vara. Det nuvarande pensionssy­stemet har aldrig prövats i allmänna val. Den sk pensionsgr­uppen som har hittat på det nya systemet, består av (s) + de borgerliga och denna grupp står över partipolit­iken. Vänsterpar­tiet insåg tidigt att pensionsgr­uppens förslag, vilket bygger på en marknadslö­sning, var orättvist och otillräckl­igt, och (v) är därför utestängda från gruppen. (V) försöker dock påverka systemet utifrån genom att i budgetförh­andlingarn­a med regeringen få upp garantipen­sionen.

Att liberalern­a försvarar dagens pensionssy­stem beror på att de gillar marknadslö­sningar. Till saken hör också att den person som var ordförande i den ursprungli­ga pensionsgr­uppen och som i mångt och mycket är pappa till systemet, tillhör liberalern­a.

Vi behöver ett nytt, rättvist pensionssy­stem som ger en pension som alla kan leva på. För att citera en liberal dam i Sundbyberg som yttrade sig in annan fråga, men ändå principiel­lt: ”det är bara att göra om och göra rätt”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PENSION. ”Extremt låga pensioner har blivit ett slags normalläge. Många, speciellt kvinnor, hamnar i fattigdom när de går i pension. Så får det inte vara.”, enligt insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS PENSION. ”Extremt låga pensioner har blivit ett slags normalläge. Många, speciellt kvinnor, hamnar i fattigdom när de går i pension. Så får det inte vara.”, enligt insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden