Mitt i Sundbyberg

…vanligaste renovering­smisstagen

Många villaägare huserar ständigt renovering­splaner. 79 procent planerar ett eller flera hemmaproje­kt under 2017, visar en undersökni­ng från Hornbach. Men det finns en del misstag som även den mest rutinerade hemmafixar­en kan göra.

-

Enligt en undersökni­ng från Hornbach planerar en klar majoritet på 79 procent att genomföra något bygg-, renovering­s- eller trädgårdsp­rojekt under 2017.

Det visar sig att det projekt som flest planerar att ta sig an under året är att tapetsera eller måla inomhus, 45 procent. Många tänker även måla eller byta husfasad, 23 procent, samt bygga eller måla staket, 21 procent.

En del av hemmafixar­na svarar också att de tänker ge sig på ännu mer utmanande projekt.

I undersökni­ngen svarar hemmafixar­na även på frågan vilket hemmaproje­kt som de tycker är allra svårast och där hamnar renovering av badrum i topp, med 34 procent. En av tio svarar att de i stället anser att lägga om tak är det svåraste projektet medan isolering och dränering hamnar på tredjeplat­s.

– Det finns mycket hjälp att få när det kommer till de projekt som man tycker är lite kniviga. I de fall hemmafixar­en är osäker på hur man ska gå tillväga kan en hantverkar­service vara ett bra alternativ, säger Andreas Larsson, marknadsch­ef på Hornbach. Under arbetets gång med hemmaproje­kten har nog de flesta stött på problem en eller annan gång. 50 procent av de svarande i undersökni­ngen säger att det är det faktum att de varit tidsoptimi­ster som ställt till det, medan 13 procent har haft för lite kunskap och 12 procent har räknat fel på kostnadern­a för projektet.

– Lägg upp en realistisk tidsplan. Det är lätt att tro att du ska hinna med så mycket mer på kvällar och helger än vad du faktiskt gör. Låter fem timmar varje kväll realistisk­t? Eller är två timmar kanske mer rimligt när du räknat in vardagens andra bestyr? En god idé är att fråga hantverkar­e och personal i byggvaruhu­sen hur lång tid de beräknar att varje del i projektet tar. Då kan man utefter dessa riktlinjer göra upp en tidsplan. Och blir det ändå svårt att hålla den, tveka inte att be om hjälp. Med rätt projektråd­givning från kunniga medarbetar­e i byggvaruhu­sen kan man klara långt mycket mer än man tror säger Andreas Larsson.

 ?? FOTO: DAN SJUNNESSON/STUDIO CA ?? Jobba på huset innan värmen försvinner? Gör grundarbet­et ordentligt, du kommer att tacka dig själv.
FOTO: DAN SJUNNESSON/STUDIO CA Jobba på huset innan värmen försvinner? Gör grundarbet­et ordentligt, du kommer att tacka dig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden