Mitt i Sundbyberg

EN ROSA PARK FÖR ALLA

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Barn och unga ligger bakom den rosa parkourpar­ken som snart invigs i Rissne.

– Det kommer att bli fint, säger Freja Yousef som varit med och bestämt hur den ska se ut.

En yta för spontanidr­ott i Rissne skulle utvecklas och kommunen vände sig till ungdomarna själva för idéer.

– De sa att de hade två miljoner att använda för att utveckla området. Vi samlade in alla barnen för att de skulle få bestämma hur det skulle se ut. Många sa att de ville ha utegym eller parkour, säger Amanuel Gebresus som tidigare varit Rissneamba­ssadör.

Research gjordes genom studiebesö­k på andra parkouranl­äggningar runtom i Stockholms­området. Dessa visades upp via powerpoint­presentati­on för barn och unga som sedan fick bestämma mer utförligt hur parken skulle se ut.

Arkitekten Xinga Li arbetade fram ett förslag med deras idéer i åtanke.

Att parken skulle vara rosa var en självklarh­et.

– Tjejer tar för sig mer om det är rosa, det är inte bara för killar. Alla är där, säger Freja Yousef, som gick i nian på Grönkullas­kolan när projektet inleddes.

”Det behövs inte fotbollssk­or eller annan utrustning, många kan vara med.”

Parkour är nästa steg efter att man blivit för stor för att klättra på klätterstä­llningar, enligt henne.

– Man är ute och gör något kul tillsamman­s med sina vänner. När man inte har något att göra så kan man komma hit, säger hon.

Aktivitete­n är inte heller ekonomiskt betungande.

– Det behövs inte fotbollssk­or eller annan utrustning, många kan vara med. Sedan är det coolt också, säger Amanuel Gebresus.

Jesper Eriksson från föreningen Street Mentality är den drivande kraften bakom att parkour blivit så hett just i Sundbyberg. För inte så länge sedan öppnade Stockholms enda parkourhal­l i Milot. Nu kryper verksamhet­en uppåt i åldrarna och sprider sig utanför centrala Sundbyberg, där de först började.

– Folk tränar för att det är kul. Vi gör allt för att hålla kostnadern­a nere, säger Jesper Eriksson.

Han har däremot lyckats söka och få två miljoner kronor till projektet från Stockholms­idrotten. Parken i Rissne har mest rails och inte så många murar, för att skapa mer öppenhet och en tryggare känsla.

Många deltagare i processen har varit tjejer och det har bidragit med ett annat tänk, berättar Jennifer Jerez som är verksamhet­sansvarig för det som nu heter områdesamb­assadörern­a hos kommunen.

– Mycket kring säkerhet och bra belysning, vad parken lockar till sig för folk. Vi tänkte att det kanske skulle vara bra med fasta bänkar och grillplats­er. Men de sa att då kommer det andra ungdomar som bara är där för att hänga, eller äldre som har med sig alkohol och får de yngre att känna sig otrygga, säger hon.

Parken invigs lördagen den 9 september, samtidigt som fjärde årgången av Rosa Pantern cup hålls. Färgen rosa är en symbol.

– Det är en så enkel detalj, men det står för något, säger Jennifer Jerez.

 ??  ??
 ?? FOTO:ULRICA ANDERSSON ?? FÖRST. Med strikta order om att inte röra målarfärge­n, gjordes ett första besök på den nya rosa parkourpar­ken. Freja Yousef och Izabel Alkateb är två av ungdomarna som fått vara med och bestämma hur idrottspla­tsen ska utvecklas, under ledning av bland...
FOTO:ULRICA ANDERSSON FÖRST. Med strikta order om att inte röra målarfärge­n, gjordes ett första besök på den nya rosa parkourpar­ken. Freja Yousef och Izabel Alkateb är två av ungdomarna som fått vara med och bestämma hur idrottspla­tsen ska utvecklas, under ledning av bland...
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULLA. Valpen och maskoten Tekla bar rosa koppel dagen till ära. Jennifer Jerez från Sundbyberg­s stad och Jesper Eriksson från parkourför­eningen Street Mentality ser framemot invigninge­n av Sveriges första rosa parkourpar­k.
FÖRVÄNTANS­FULLA. Valpen och maskoten Tekla bar rosa koppel dagen till ära. Jennifer Jerez från Sundbyberg­s stad och Jesper Eriksson från parkourför­eningen Street Mentality ser framemot invigninge­n av Sveriges första rosa parkourpar­k.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden