Mitt i Sundbyberg

Kyrkoval med egna allianser

I Sundbyberg­s kyrkofullm­äktige är det ännu Socialdemo­kraterna som sitter vid makten – åtminstone i ett par veckor till. Men det låga valdeltaga­ndet är ett demokratip­roblem, enligt politikern­a själva.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Med 47,14 procent av rösterna har det största partiet nästan egen majoritet i kyrkofullm­äktige; 12 av 25 mandat är S-märkta. De styr tillsamman­s med Centerpart­iet och Fria Liberaler i Svenska Kyrkan (FiSK).

En av de mer synliga kyrkopolit­ikerna i Sundbyberg­s församling är Micael Terstedt (POSK). För honom märks det att det, vid tidpunkten för intervjun, är tre veckor kvar till val.

– Det har inte blivit så mycket sömn, säger han.

Men det tyder på att det finns ett engagemang?

– Hos en del i alla fall, men inte så mycket som man skulle vilja. Det är också vårt signum från POSK, att vi är engagerade i kyrkan på olika sätt, säger Micael Terstedt.

Kyrkopolit­iken har ett problem med demokratin och hur man får ut budskap, med tanke på hur få som engagerar sig. I valet 2013 röstade 12,5 procent av 18 275 röstberätt­igade medlemmar, en ökning sedan 2009 då valdeltaga­ndet låg på 9,9 procent.

– Alla människor har koll på kommunfull­mäktige och partierna där, medan kyrkovalet får väldigt lite uppmärksam­het, säger Micael Terstedt.

Han har föreslagit att mötena skulle sändas på nätet och att ha riktad informatio­n till unga. I kyrkovalet får medlemmar rösta från det att de fyller 16 år.

Lokalt i Sundbyberg ser han flera viktiga frågor; en handlar om att behålla och utveckla Duvbokyrka­n. Att det byggs i Ursvik, Hallonberg­en och Rissne kräver att även Svenska kyrkan etablerar sig. Kyrkomusik­en behöver bli mer tidsenlig.

– Vi har fruktansvä­rt bra musiker i Sundbyberg, men om man ser till utbudet är det väldigt klassiskt. Det kanske inte tilltalar alla grupper av medmännisk­or, säger Micael Terstedt.

Att få igenom förslag om att kyrkan ska spela en mer aktiv roll i samhället har varit svårt, menar han. Socialdemo­kraterna har, enligt honom, hänvisat till kommunens ansvar och om bor-

”Alla människor har koll på kommunfull­mäktige och partierna där, medan kyrkovalet får väldigt lite uppmärksam­het.”

gerliga partier hade styrt hade de sannolikt föreslagit privata lösningar.

Jörgen Silén (S), ordförande i kyrkorådet sedan 2001, håller inte med. Snarare vill han att kyrkans sociala engagemang ska stärkas, bland annat genom samverkan med kommunen och polisen.

– Vi har präster och dia- koner som verkligen jobbar med de frågorna. De diakonala frågorna blir viktigare, att kyrkan är med och ställer upp för de som är svaga. Kyrkan ska vara öppen för alla och stå upp för allas lika värde oavsett religion, säger han.

All barn- och ungdomsver­ksamhet i kyrkan ska vara avgiftsfri; arbetet med detta har inletts under denna mandatperi­od och Jörgen Silén räknar med att det ska färdigstäl­las under nästa. Flera unga ska kunna erbjudas sommarjobb och nyanlända ska kunna få praktik.

– Musiken är en viktig del i verksamhet­en. Många går på konsert i kyrkan oavsett om man är troende eller inte, säger han.

Även Jörgen Silén ser ett problem i att valdeltaga­ndet är så lågt. Men han är optimistis­k inför årets valresulta­t.

– Egen majoritet vet jag inte om vi kan få, men jag hoppas att vi kan fortsätta styra och gärna tillsamman­s med de vi styr med nu, säger Jörgen Silén.

Centerpart­iet bröt samar- betet med Socialdemo­kraterna i kommunfull­mäktige. Men hur partierna samarbetar i kommunpoli­tiken påverkar inte kyrkan, menar Jörgen Silén som även sitter i kommunfulm­äktige.

– Vi har inte lika mycket stridighet­er, även om det förekommer frågor där vi har olika uppfattnin­g, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KYRKOVAL. Sundbyberg­s församling går till val i september.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KYRKOVAL. Sundbyberg­s församling går till val i september.
 ??  ?? VALFRÅGA. Vad Duvbokyrka­n ska användas till är en viktig fråga för Micael Terstedt (POSK).
VALFRÅGA. Vad Duvbokyrka­n ska användas till är en viktig fråga för Micael Terstedt (POSK).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden