Mitt i Sundbyberg

Nu drömmer Heat om Europa

Basebollsä­songen går nu in i sitt slutskede. I helgen börjar slutspelet för Sundbyberg­s Heat där främst en dröm om en Europaplat­s hägrar. Men givetvis lockar även ett efterlängt­at guld.

- Anders Ekström

Det blev till sist en stabil andraplats i årets Elitserie för Heat. En säsong där det lokala basebollgä­nget verkligen visat att de är att räkna med igen efter förra årets svaga säsong.

Då missade Heat slutspelet med 15 poäng. I år är de istället en het guldkandid­at.

– Vi har överlag gjort det bra i år och gjort många bra saker. Jag tycker att vi hela tiden dragit lärdomar av våra matcher och gjort förbättrin­gar, säger huvudträna­ren Petter Croneld.

I den sista matchen i grundserie­n besegrades Stockholm Monarchs med 18-5. Avslutning­ssegern gav alltså andraplats­en, men det var på håret. Rättvik Butchers hamnade på samma poäng (30) men inbördes möten och den senast inbördes spelade matchen spelade då in.

Nu väntar just Rättvik i semin.

– De är ett bra lag med flera utländska tillskott i la- get. Rättvik spelade verkligen upp sig under sensommare­n. Nackdelen är att vi inte mött dem sedan i maj, mycket har hänt sedan dess, fortsätter Croneld.

I Elitserien vann Heat tre av de fyra inbördes spelade matcher och dalmasarna en. Men nu väntar ett ovisst slutspel – där allt kan hända.

– Det blir en tuff semifinals­erie, vi måste verkligen spela på topp för att vinna. Vi måste ta tillvara på varje chans vi får och små misstag kan bli avgörande.

Vad talar för Heat?

– Vi har en bred trupp och har många bra spelare. Dessutom har vi tränat hårt för detta. Vi har även ett bra flyt och en riktigt bra stäm- ning i gruppen. Det ska bli väldigt kul med slutspel igen.

Heat har lagt upp målsättnin­gen för slutspelet i två steg. Det första är att ta sig förbi semifinale­n. Gör Sundbyberg det, så är de i egenskap av finalist kvalificer­ade för spel i Europa 2017. Men även en dröm om SM-guld hägrar såklart.

– Vi vill först och främst till Europa. Det har varit ett stort mål hela säsongen. Väl vid en eventuell final så går vi självklart för guldet, men det blir tufft.

Tränaren Petter Croneld har själv tre SM-guld med Heat – 1984 till 86 – och ingjuter mod i gruppen inför vad som komma skall.

– Man försöker skapa en harmoni och ett lugn i gruppen. Det viktigaste är att vi tror på oss själva, vi är så pass bra om alla gör sitt. I så fall kommer vi stå som vinnare, så bra är vi. Vi har rutinen och har åkt ut i många semifinale­r. Nu är det vår tur att prestera hela vägen.

Semifinals­erien, i bäst av tre matcher, spelas nu på lördag och eventuellt dagen efter. Samtliga matcher spelas hemma på Örvallen, vilket är en klar fördel. Heat har bara förlorat tre matcher där på hela året.

”Vi vill först och främst till Europa.”

 ??  ??
 ?? FOTO: JOAKIM WAHLBERG ?? FEM. Sundbyberg Heat har fem guld hittills. Nu i helgen börjar årets slutspel, där Sumpan siktar högt.
FOTO: JOAKIM WAHLBERG FEM. Sundbyberg Heat har fem guld hittills. Nu i helgen börjar årets slutspel, där Sumpan siktar högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden