Mitt i Sundbyberg

M: ”Ett misstag från en handläggar­e”

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Att de som berörs av förslaget inte har fått tycka till beror på tjänstemän­nen, enligt nämndordfö­rande Josefin Malmqvist (M).

De nya riktlinjer­na för handläggar­e är tänkta att öka rättssäker­heten för de som söker stöd enligt LSS eller SoL. Men något beslut blir det inte förrän längre fram, då ärendet drogs tillbaka från social- och arbetsmark­nadsnämnde­n dagarna innan mötet.

Varför dras ärendet tillbaka?

– Det var inte inte tillräckli­gt berett på tjänsteman­nanivå. Vi har ett handslag med funktionsh­inderrörel­sen som innebär att de ska involveras i processen, säger Josefin Malmqvist. Varför var de inte med?

– Det var nog ett misstag från en enskild handläggar­e, säger hon.

Chefer inom förvaltnin­gen tittar på förslaget som beretts, innan det lämnas till politikern­a.

– Jag förutsatte att de haft den dialogen och blev väldigt förvånad när jag fick veta att de inte hade det. Men nu gör vi om och gör rätt, säger Josefin Malmqvist.

Hur förslaget har utformats hittills är inte politiskt styrt, enligt henne. I nuläget vill hon inte uttala sig om formulerin­gar i själva förslaget. Om det finns brister i det eller inte får visa sig efter dialogen med funktionsh­inderrörel­sen.

Att ha gemensamma riktlinjer för handläggni­ngen är nytt i kommunen, berättar Josefin Malmqvist:

– Syftet är väldigt tydligt politiskt: Att rättssäkra handläggni­ngen. Vilka bedömninga­r som görs ska inte påverkas av vilken handläggar­e man hamnar hos. Våra jurister har gått igenom lagstiftni­ng och praxis för att inte alla handläggar­e ska behöva göra det själva.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ETT VARV TILL. Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n, drar tillbaks förslaget för att det ska kunna beredas ordentligt.
FOTO: MICHAEL FOLMER ETT VARV TILL. Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmark­nadsnämnde­n, drar tillbaks förslaget för att det ska kunna beredas ordentligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden