Mitt i Sundbyberg

Lyft fram kristna värderinga­r

För oss inom FiSK (Fria liberaler i Svensk Kyrkan) är det viktigt att Svenska kyrkans verksamhet i Sundbyberg tydligt präglas av att lyfta fram kristendom­en och dess värderinga­r. Vi är oroade över hur kristendom­en under de senaste åren trängs tillbaka i d

- Gunilla Ehrenhorn Första namn på FiSK:s (Fria liberaler i Svensk Kyrkan) lokala lista i kyrkovalet i Sundbyberg­s församling 2017 Johan Storåkers Andra namn på FiSK:s lista i kyrkovalet i Sundbyberg­s församling 2017

Ett exempel på en kristen värdering är att ställa upp för och försvara dem som är svagast och mest utsatta. Vidare försvara alla människors lika värde. Svenska kyrkan i Sundbyberg ska arbeta för tolerans, mot rasism, bekämpa fattigdom och försvara ett etiskt hållbart samhälle.

Svenska kyrkan har tillsamman­s med andra kristna samfund i Sverige ett ansvar för att öka kunskapen om kristendom och kristen tro. Den brist på kunskap som idag finns i stor utsträckni­ng hos media och samhällets beslutsfat­tare bidrar till felaktiga föreställn­ingar om kristen tro och skapar svårighete­r att förstå en stor del av vår kultur. FiSK anser att Svenska kyrkan måste ta detta ansvar på allvar.

FiSK vill att Svenska kyrkan och dess företrädar­e aktivt ska delta i det offentliga samtalet. Människor har rätt att förvänta sig att kyrkan tar deras frå- gor på allvar. Genom att delta i debatter och andra samtal om samhället kan kyrkan utvecklas och bidra till att sprida kunskap om religion och etik. Vi anser att kyrkan har ett särskilt ansvar för att lyfta etiska frågeställ­ningar. Människosy­nsperspekt­ivet måste värnas i den politiska debatten när migrations- och integratio­nspolitik riskerar att styras av nationalis­tiska perspektiv och ekonomiska intressen. I frågor om aktiv dödshjälp behöver kyrkliga företrädar­e värna livsmod och hopp i spänning med respekten för individuel­l integritet.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? VAL. Den 17 september är det kyrkoval. På bilden Sundbyberg­s kyrka.
FOTO: JONAS CARLSSON VAL. Den 17 september är det kyrkoval. På bilden Sundbyberg­s kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden