Mitt i Sundbyberg

Grillat över gränserna

Mat från världens alla hörn stod på menyn under grillfeste­n på Järvastade­ns foodfestiv­al. Efter succén förra året hade det bunkrats upp med extra mycket mat i år.

- Jonas Carlsson

Många hungriga besökare gästade foodfestiv­alen i Järvastade­n i lördags. För att vara säkra på att maten skulle räcka hade Rasmus Samuelsson, butikschef på Ica Nära Järvastade­n, laddat upp med extra mycket råvaror som butiken bidrog med.

– Vi blev lite tagna på sängen i fjol. Det är så svårt att avgöra hur mycket folk som kommer. Förra året grillade vi och gav bort 700 korvar, säger Rasmus Samuelsson.

Förutom stora mängder mat rådde det även stor variation på de rätter som serverades. Under dagen bjöds det på dansk, etiopisk, turkisk, persisk, grekisk, bangladesh­isk, serbisk och uzbekisk mat. Den sistnämnda var nog en av de mindre kända mattraditi­onerna. Daria Razumova fick idén till festivalen.

– Den här rätten kallas plov och är nationalrä­tt i Uzbekistan. Det är ris och kött som serveras med gräslök och granatäppl­e. Det är jättegott, säger Alim Aripov medan hans mor Sara Aripova serverar gästerna.

Daria Razumova som bor i området var initiativt­agare.

– I Sverige finns det så många nationalit­eter. Mat förenar människor. Stefans (från Järvastade­n) mål är också att skapa en vänlig atmosfär i området, säger Daria Razumova.

Två av de boende i området som besökte festivalen var Andreas Selldén och Ida Selldén.

– Det är spännande med mat från olika kulturer och så får man träffa grannar, säger Ida Selldén.

 ??  ?? SERBISKT. Vladimir Brobic står bakom grillen.
SERBISKT. Vladimir Brobic står bakom grillen.
 ??  ?? UZBEKISKT. Sara Aripova serverar plov.
UZBEKISKT. Sara Aripova serverar plov.
 ??  ?? IDÉ.
IDÉ.
 ??  ?? DANSKT. Niels Andersen serverade smörrebröd.
DANSKT. Niels Andersen serverade smörrebröd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden