Mitt i Sundbyberg

Höstens stora

- Erika Lindén Jansson

Personligt, originellt och omfamnande står i fokus under resten av 2017. De nakna detaljerna och de stora ytorna lämnar scenen och upp kommer i stället naturligt, dovt, varmt, bulligt och funktionel­lt.

Om 2016 var ett blått år, så är 2017 ett grönt. Årets färg från färgsättar­na Pantone blev Greenery, som är en ärtig grön ton åt limehållet. Färgen ska utstråla fräschhet, en ny början och grönska, berättar företaget. Även i inredninge­n ser vi gröna tendenser, även om de här är lite mörkare, åt det moss- och olivgröna hållet. Den som är lite vågad matchar gärna det gröna med lila, som är dess komplement­färg. Resultatet blir häftigt och går inte obemärkt förbi.

Alla som blev besvikna när de kaffe latte-färgade väggarna försvann för några år sedan kan nu pusta ut; de varma beige-bruna tonerna är tillbaka. Redan 2016 sågs jordiga toner i beige, rosa och gult allt mer, och i år går tonerna mer mot brunt och terrakotta.

När det kommer till hemmet i sin helhet så börjar rummens fasta roll att luckras upp. Trenden började redan för några årtioenden sedan med den öppna planlösnin­gen, och nu börjar även möblemange­n följa efter. Aktivitets­baserat är ordet, och hemmen inreds efter behov, snarare än tradition. Ytor att samlas på, som modulbaser­ade soffgruppe­r och stora arbetsbord, blandas med krypin att vara ensam i, som avskärmade hörn och kojor.

Här visar den knasiga trenden sig som mest. Vi flörtar med rymden, djurlivet, djupa hav och surrealism­en samtidigt. Kul-ful är ledorden, och sammet, glas och kristall knackar på dörren. Naturmater­ialen hänger kvar, men marmor och ljusa träslag får flytta sig åt sidan och ge rum åt mörkare träslag,

rotting och bergskrist­aller.

Fynda, hitta eller ärv detaljerna. Det massproduc­erade försvinner och i stället syns mer äkta konstverk, udda tavlor, egenskapat, souvenirer och roliga tyger. De detaljer vi investerar i är av bättre kvalitet, och vi fortsätter banta vad gäller plast.

 ?? . FOTO: IKEA ?? MÖRKT OCH HÄFTIGT Vågat med mörka toner och häftiga färgblandn­ingar.
. FOTO: IKEA MÖRKT OCH HÄFTIGT Vågat med mörka toner och häftiga färgblandn­ingar.
 ??  ?? Ett tipitält är bra när man har hemlisar eller vill läsa läxor i fred.
Ett tipitält är bra när man har hemlisar eller vill läsa läxor i fred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden