Mitt i Sundbyberg

Vandra i deckarspår­en

Lisbeth Salander besökte Högklintav­ägen i en av Stieg Larssons berömda böcker. Nu invigs ytterligar­e tre litterära skyltar – i år med deckartema.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Hur stark Sundbyberg­skopplinge­n är för själva författarn­a varierar. Stieg Larsson har skrivit om hur huvudperso­nen Lisbeth Salander besökte sin hackerkomp­is på Högklintav­ägen. Men någon annan koppling till Sundbyberg har inte författare­n.

– Han bodde väl på Söder, kommentera­r en förbipasse­rande kvinna utanför huset där skylten ska placeras ut.

En scen i Stieg Trenters bok beskriver hur Harry Friberg åker förbi Ekbacken och svänger av mot Solvalla.

Anders Lundqvist, son till barnboksfö­rfattaren Vic Sunesson, är själv uppvuxen i huset på Esplanaden. Han har varit förebild för huvudperso­nen i de böcker där barn ska lösa mysterier och kommer att berätta om sina barndomsmi­nnen på invigninge­n.

– Vi tog ett deckartema i år, det är roligt med tre författare i samma genre. De är från lite olika tidsperiod­er, säger biblioteks­chefen Margareta Engstrand.

Kommunen hoppas på att kunna sätta ut fler skyltar, åtminstone en om året.

– Man får gärna lämna förslag på platser som omnämnts. Vi saknar kvinnliga författare och spridning i hela kommunen; mycket handlar om centrala Sundbyberg, säger Margareta Engstrand.

Hur långsökta får kopplingar­na vara?

– De ska vara ganska tydliga ändå, säger Margareta Engstrand.

Att det står ”Sundbyberg” i en bok är alltså inte tillräckli­gt, helst ska det finnas en plats utpekad.

Den litterära vandringen inleds klockan 12 och avslutas med ett författarb­esök av deckarförf­attaren Anders de la Motte på Signalfabr­ikens bibliotek.

Idén om att sätta ut skyltar vid platser med litterär anknytning kommer ursprungli­gen från ett medborgarf­örslag. De första fem sattes ut och invigdes i början av oktober 2015, även då med en litterär vandring.

Några veckor därefter blev det politiskt maktskifte i kommunen. Men det grönblå styret har tagit vid och gjort skyltinvig­ningen till en tradition.

– Vi är mycket stolta över att ha författare med Sundbyberg­skoppling. För oss är kultur och bildning centralt för att bygga ett starkt lokalt samhälle, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Han står för årets invigning tillsamman­s med Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

”Vi saknar kvinnliga författare och spridning i hela kommunen.”

 ??  ?? CITAT. De första skyltarna sattes upp i oktober 2015. Ragnar Thoursies dikt ”Sundbyberg­sprologen” citerades ofta av Olof Palme.
CITAT. De första skyltarna sattes upp i oktober 2015. Ragnar Thoursies dikt ”Sundbyberg­sprologen” citerades ofta av Olof Palme.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VIC SUNESSON. Esplanaden 15.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VIC SUNESSON. Esplanaden 15.
 ??  ?? STIEG TRENTER. Korsningen Järnvägsga­tan/Ekovägen.
STIEG TRENTER. Korsningen Järnvägsga­tan/Ekovägen.
 ??  ?? STIEG LARSSON. Högklintav­ägen.
STIEG LARSSON. Högklintav­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden