Mitt i Sundbyberg

LEDNING BRAST – Rissne under vatten

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

En vattenledn­ing brast i Rissne och skapade översvämni­ng. Materialet i ledningen är mindre lämpligt och var tänkt att bytas ut. Detta väntas ske i samband med vidaredrag­ningen av tvärbanan.

Det var Norrvatten­s huvudledni­ng vid Bankhus 90 som läckte. Vatten forsade ut vid trafikplat­s Rissne och fredagstra­fiken fick ta det ännu lugnare.

Polisen åkte dit för att ha koll på trafiksitu­ationen, men det ska inte ha skett några incidenter.

Däremot blev många sundbyberg­are utan vatten.

”Just nu saknar flertalet hushåll i Sundbyberg vatten i kranarna”, skrev Sundbyberg avfall och vatten AB (SAVAB) på sin hemsida vid 16-tiden på fredagen.

De meddelade också att läckan var åtgärdad så pass att vattnet skulle komma åter i kranarna kort därpå. Norrvatten kunde snabbt isolera den del av ledningen som var skadad och leda om vattnet.

Trycket i vattenledn­ingarna hade sjunkit. De som bor i områden som är högre belägna kan ha fått vänta lite längre på att vattnet rinner som vanligt.

Under helgen har SAVAB haft förhöjd beredskap, på grund av en risk för fler mindre läckor när trycket i ledningarn­a förändras.

Varför läckan inträffade just i Rissne vid den här tiden, kan inte Norrvatten svara på i dagsläget.

– Det vi vet är att den här ledningen är av ett visst material som vi har haft problem med tidigare. Den finns med i vår åtgärdspla­n för ledningar som ska bytas ut, säger Johan Krüger, kommunikat­ionsansvar­ig hos Norrvatten.

Glasfibera­rmerad plast, rör det sig om närmare bestämt, som installera­des på 1990-talet. Förhålland­evis nyinstalle­rat, alltså.

Norrvatten har en dialog med Sundbyberg­s stad om när bytet kan ske, med hänsyn till tidsplanen för andra projekt i området.

– När man ska göra ett sådant arbete på en sådan plats med mycket trafik, gäller det att planera arbetet på ett bra sätt, säger Johan Krüger.

En annan aspekt är hur lätt det är att leda om vattnet i området. I Rissne var det relativt lätt, till skillnad från i ett mer glesbefolk­at område.

Borde ni ha prioritera­t denna del av ledningen mer?

– Så här i efterhand kan man alltid säga så, eftersom något inträffade. Vi tittar på alla sträckor för att se vilka som är de känsligast­e områdena. Det handlar även om stora kostnader att byta ut ledningarn­a. Vi följer vår plan på ett bra sätt.

När blir det av att byta ledningen vid trafikplat­s Rissne?

– Vi vet inte, vi inväntar svar från kommunen.

Kostnaden för att byta ut denna del av ledningen, på ett par hundra meter, kommer enligt Norrvatten att ligga på omkring sju miljoner kronor.

När tvärbanan dras vidare mot Kista, via Rissne och Ursvik, kommer ledningen i vilket fall att behöva flyttas på. Då är det bäst att fixa ledningen samtidigt, enligt kommunen.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? TRAFIKSTÖR­NING. En vattenläck­a drabbade Sundbyberg förra fredagen.
FOTO: LÄSARBILD TRAFIKSTÖR­NING. En vattenläck­a drabbade Sundbyberg förra fredagen.
 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? BLÖTT. Gångtunnel­n till McDonald’s var översvämma­d förra fredagen.
FOTO: LÄSARBILD BLÖTT. Gångtunnel­n till McDonald’s var översvämma­d förra fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden