Mitt i Sundbyberg

Brist på lärare trots höjda löner

En redan låg lärartäthe­t sjunker i Sundbyberg, visar Lärarförbu­ndets senaste skolrankin­g. Facket kräver åtgärder men nämndordfö­rande Morgan Lindqvist (M) menar att det är en fråga för rektorerna.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Totalt sett är det inga dramatiska förändring­ar för Sundbyberg­s del i en av de stora skolrankin­garna i landet. Lärarförbu­ndet presentera­de ”Bästa skolkommun 2017” förra torsdagen.

Fjolårets placering på plats 223, av 290 kommuner, har bytts mot plats 225.

– Vi hade naturligtv­is hoppats på ett bättre resultat. Vi tycker att det görs mycket gott arbete i kommunen, säger Johan Bäck, ordförande för Lärarförbu­ndets Sundbyberg­savdelning.

Att lärarna blivit friskare och att lönerna höjts är något de ser positivt på.

– Men kommunen måste komma till rätta med lärar- bristen. De kriterier där vi har de största utmaningar­na är lärartäthe­ten och andelen utbildade lärare. De kriteriern­a riskerar att spilla över på de andra kriteriern­a, säger Johan Bäck.

Att kommunen satsar på lönerna ger stor effekt på just det kriteriet, men sett till medellön behöver Sundbyberg kunna konkurrera med grannkommu­nerna.

– Ytterligar­e satsningar krävs, så att vi åtminstone ska kunna ligga i nivå med de kommuner som ligger runt oss. Vi måste få hit bra lärare och behålla de lärare vi har, säger Johan Bäck.

En partsgemen­sam satsning på arbetsmilj­öutbild-

ning genomförs, där kommunen samarbetar med flera fackförbun­d. En låg lärartäthe­t leder till att lärarna får mer att göra.

– Den psykosocia­la arbetsmilj­ön är en viktig del; lärare har väldigt hög arbetsbela­stning och det måste man se över på varje arbetsstäl­le. Våra medlemmar säger att lön är viktigt, men att de också vill ha möjlighet att klara sitt uppdrag under den arbetstid de har, säger Johan Bäck.

För Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole­och gymnasienä­mnden, var resultaten ungefär som han hade räknat med. Betyget i fråga om friska lärare har stigit mer än förväntat.

– Vi har lyft området och sagt att det är viktigt med friska lärare, färre vikarier och mer kontinuite­t. Det är väldigt kul att det har gett resultat, säger han.

Att kommunen har ökat sin andel godkända betyg, trots att eleverna sammantage­t har sämre förutsättn­ingar än tidigare med fler nyanlända, ser Morgan Lindqvist positivt på.

– Det är trevligt att andelen godkänt har ökat, även om vi har lång väg kvar att gå, säger han.

En annan utmaning är hur fler ska klara av sin gymnasieut­bildning. Att nästan ingen av eleverna fortsätter till ett gymnasium i kommunen, utan väljer bland ett 80-tal skolor i länet, gör det svårt att få ett helhetsgre­pp.

Lärartäthe­ten är däremot en fråga för rektorerna, enligt Morgan Lindqvist, så länge inte resultaten sjunker.

– Som politiker försöker jag att inte lägga mig i hur rektorer lägger upp undervisni­ng och pedagogik. Vi har stor skillnad på lärartäthe­t i kommunen. Eftersom vi ligger så högt i lön så har rektorerna valt att få hit färre men mer kompetenta lärare, säger han.

”Kommunen måste komma tillrätta med lärarbrist­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? MÄTNING. Ängskolan är en av de skolor i kommunen som bedöms i Lärarförbu­ndets ranking.
FOTO: ULRICA ANDERSSON MÄTNING. Ängskolan är en av de skolor i kommunen som bedöms i Lärarförbu­ndets ranking.
 ??  ?? SJUNKER. Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden, menar att lärartäthe­ten är en fråga för rektorerna.
SJUNKER. Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden, menar att lärartäthe­ten är en fråga för rektorerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden